BGPF

29.2.4.28 Care este regimul fiscal aplicat la înstrăinarea mai multor autoturisme pe parcursul unei perioade fiscale, în condițiile în care acestea au fost în proprietatea contribuabilului cel puțin 3 ani până la data înstrăinării acestora?

Potrivit art.37 din Codul fiscal, prevederile capitolului V din Codul fiscal se aplică contribuabililor persoane fizice rezidenți și nerezidenți ai Republici Moldova care nu practică activitate de întreprinzător și care vând, schimbă sau înstrăinează sub altă formă active de capital.
 
Proprietatea privată (automobilul) nefolosită în activitatea de întreprinzător, potrivit art. 39 alin.(1) lit. b) din Codul fiscal, se consideră activ de capital.
 
Totodată, potrivit art.40 alin. (51) din Codul fiscal, creșterea sau pierderea de capital nu este recunoscută în scopuri fiscale în cazul înstrăinării unui autoturism care a fost în proprietatea contribuabilului cel puțin 3 ani până la data înstrăinării, cu excepția autovehiculelor de colecție de interes istoric sau etnografic.
 
Astfel, în cazul înstrăinării pe parcursul perioadei fiscale a unuia sau mai multor autoturisme, care au fost în proprietatea contribuabilului mai mult de 3 ani, nu urmează a fi determinată creșterea de capital și nu apare obligația prezentării Declarației cu privire la impozitul pe venit (Forma CET18).
 
De menționat, că prevederile art. 40 alin. (51) din Codul fiscal, se aplică pentru veniturile încasate începând cu perioada fiscală 2023.
 
Totodată, în cazul înstrăinării autoturismelor care nu cad sub incidența art.40 alin. (51) din Codul fiscal, contribuabilul urmează să calculeze impozitul pe venit reieșind din suma impozabilă a creșterii de capital, aplicând cota în mărime de 12%, stabilită la art.15 lit. a) din Codul fiscal.
 
Temei: scrisoarea Ministerului Finanțelor nr.15/2-13/61 din 20.02.2025.

Ordinul SFS nr. 228 din 15-04-2025

Data publicării:

07 Mai /2025 07:33

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon