BGPF

31.8.19 Se vor aplica sancţiuni în cazul eliberării numerarului angajatului pentru compensarea cheltuielilor efectuate în interes de serviciu?

Conform art. 2 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar și pentru modificarea unor acte normative, aceasta se aplică persoanelor juridice, indiferent de tipul de proprietate sau forma juridică de organizare, cu excepţia autorităţilor şi instituţiilor publice.
 
Potrivit art. 6 lit. a) din Lege, prin derogare de la prevederile art. 4 şi ale art. 5 alin. (1):
- persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate sau forma juridică de organizare, cu excepţia autorităţilor şi instituţiilor publice;
- reprezentanţele permanente şi sucursalelor persoanelor juridice nerezidente;
- organizaţiile necomerciale;
- persoanele fizice care desfăşoară o activitate de întreprinzător;
- persoanele fizice care desfăşoară o activitate profesională în sectorul justiţiei sau în domeniul sănătăţii au dreptul să încaseze şi să efectueze achitări în numerar nelimitat în cazul remunerării muncii şi plata altor drepturi salariale generate în temeiul relaţiilor de muncă.
 
În corespundere cu prevederile art. 1 din Codul muncii nr. 154/2003, remuneraţia este definită ca fiind retribuţie bănească care include salariul de bază (salariul tarifar, salariul funcţiei), precum şi toate adaosurile, sporurile, premiile şi alte plăţi de stimulare şi compensare acordate salariatului de către angajator în temeiul contractului individual de muncă pentru munca prestată.
 
 Potrivit art. 173 lit. a) din Codul muncii, pe lângă garanţiile şi compensaţiile generale prevăzute de prezentul cod (garanţii la angajare, la transfer, în domeniul salarizării etc.), salariaţilor li se acordă garanţii şi compensaţii în caz de deplasare în interes de serviciu.
 
Articolul 174 alin. (1) din Codul muncii statuează faptul că prin deplasare în interes de serviciu se înţelege delegarea salariatului, conform ordinului (dispoziţiei, deciziei, hotărârii) angajatorului, pe un anumit termen, pentru executarea obligaţiilor de muncă în afara locului de muncă permanent.
 
În corespundere cu prevederile art. 176 alin. (1) din Codul muncii, în cazul deplasării în interes de serviciu, angajatorul este obligat să compenseze salariatului: cheltuielile de călătorie tur-retur, cheltuielile de cazare, diurna, alte cheltuieli ce ţin de deplasare.
 
Concomitent, conform prevederilor pct. 1 din Regulamentul cu privire la delegarea personalului entităţilor din Republica Moldova, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 10/2012 (în continuare - Regulament), deplasarea în interes de serviciu reprezintă delegarea personalului, conform ordinului (dispoziţiei, deciziei, hotărârii) entităţii, pe un anumit termen, pentru executarea obligaţiilor prevăzute la pct. 4 din Regulament.
 
De asemenea, pct. 1 din Regulament definește diurna ca fiind indemnizaţia zilnică, în moneda naţională sau în valuta străină, acordată în scopul compensării cheltuielilor suportate suplimentar de personal în timpul delegării, pentru hrană, inclusiv costul transportului pe teritoriul localităţii în care a fost delegat şi alte cheltuieli.
 
Totodată, art. 7 alin. (1) din Lege statuează că pentru cheltuielile operaţionale şi de gospodărire, persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate sau forma juridică de organizare, cu excepţia autorităţilor şi instituţiilor publice, reprezentanţele permanente şi sucursalelor persoanelor juridice nerezidente, organizaţiile necomerciale, persoanele fizice care desfăşoară o activitate de întreprinzător, persoanele fizice care desfăşoară o activitate profesională în sectorul justiţiei sau în domeniul sănătăţii eliberează numerar spre decontare în termenele stabilite de conducătorii acestora, care însă nu vor depăşi 30 de zile, cu excepţia cheltuielilor pentru deplasările peste hotarele Republicii Moldova.
 
Respectiv, în corespundere cu prevederilor art. 6 lit. a) din Lege, persoanele juridice au dreptul să efectueze achitări în numerar nelimitat în cazul remunerării muncii şi plata altor drepturi salariale generate în temeiul relaţiilor de muncă, inclusiv în partea ce ține de cheltuielile pentru deplasările peste hotarele Republicii Moldova.

Ordinul SFS nr. 357 din 04-07-2025

Data publicării:

15 Iulie /2025 07:40

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon