23
06 2015
790

Băncile moldovenești au raportat la sfârșitul lunii mai un profit care depășeșete suma de jumătate de miliard de lei

Băncile moldovenești au raportat la sfârșitul lunii mai un profit care depășeșete suma de jumătate de miliard de lei. Câștigurile băncilor s-a majorat cu peste 30% în primele cinci luni ale anului comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit raportului BNM, la sfârșitul lunii mai profitul băncilor autohtone a însumat circa 599,2 milioane de lei, în creștere cu 32% comparativ cu aceeași perioadă din 2014. Unul dintre cei mai mari jucători de pe piața bancară, Moldova Agroindbank a acumulat aproape jumătate din profitul pe sistem.

Astfel, aceasta a câștigat 270 milioane de lei în primele cinci luni ale anului, iar cifra este în creștere cu 17% față de perioada similară a anului precedent. Pe locul doi, în topul profitabilității, este Moldoincondbank cu 164,2 milioane de lei și Victoriabank cu 122,5 milioane de lei pe locul trei.

Cel mai mult băncile au avut de câștigat din taxe și comisioane, circa 402 milioane de lei, iar veniturile din dobânzi s-au cifrat la 2,1 milioane de lei.

Din raportul BNM s evede că situația la cele trei bănci aflate sub administrare specială s-a înrăutățit semnificativ comparativ cu perioada similară a anului trecut. Pierderile Băncii de Economii au ajuns la 151,2 milioane de lei în primele cinci luni ale anului. Și Unibank a raportat pierderi în sumă de 18,7 milioane de lei, în timp ce Banca Socială a înregistrat un profit modest de 1,6 milioane de lei.

via | mbc.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.