21
03 2016
668

În februarie, creditele s-au ieftinit, însă rămân mai scumpe decât acum un an

Rata medie a dobânzii la credite înregistrată în luna februarie a anului curent a fost mai mică cu 0,7 puncte procentuale decât cea înregistrată în luna ianuarie. Totodată, aceasta rămâne mai mare cu peste patru puncte procentuale decât acum un an, înregistrând o cotă medie de 16,01 la sută.

Potrivit datelor furnizate de banca centrală, creditele acordate pe termene de la 2 până la 5 ani au fost în continuare cele mai atractive, în luna februarie 2016 ponderea lor constituind 37.2 din volumul total al creditelor în moneda naţională, care au fost acordate cu o rată medie de 15.35 la sută (în descreştere cu 0.02 puncte procentuale faţă de luna anterioară).

Ratele dobânzii la creditele noi acordate (% anual)Structura creditelor, pe scadențe (%)Ponderea majoră a creditelor noi acordate în moneda naţională, 68.0 la sută din volumul total al creditelor în moneda naţională, le-a revenit creditelor acordate cu o rată medie de 15.57 la sută persoanelor juridice. În același timp, persoanelor fizice le-au fost acordate credite în moneda națională cu o rata medie de 16.95 la sută.

Rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în valută în perioada de referință a constituit 6.35 la sută, fiind cu 1.0 puncte procentuale inferioară celei din luna februarie 2015. Comparativ cu luna anterioară, rata medie în luna februarie 2016 a scăzut cu 0.10 puncte procentuale.

În luna de raportare, creditele noi în valută au fost reprezentate preponderent de creditele acordate persoanelor juridice cu o rată medie de 6.33 la sută, constituind 98.8 la sută din totalul creditelor în valută.

Ratele dobânzii la creditele acordate în moneda națională, pe scadenţe (% anual)Ratele dobânzii la creditele acordate în valută, pe scadenţe (% anual)Cele mai solicitate credite în valută au fost creditele pe termene de la 2 până la 5 ani (40.0 la sută din totalul creditelor în valută), fiind acordate cu o rată medie a dobânzii de 6.59 la sută.

via | www.bani.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.