Analitica și statistica

Politici publice pentru sănătatea copiilor: ce putem face în 2015?

Investițiile suficiente în sănătatea copiilor trebuie să devină astăzi una din prioritățile social-economice pentru dezvoltarea durabilă a oricărui stat, inclusiv a Republicii Moldova. Familiile cu copii deseori nu pot face față suficient cheltuielilor necesare pentru alimentația și sănătatea copiilor, în special familiile cu mulți copii (3 și mai mulți), dar și cele monoparentale. Nu putem avea adulți sănătoși care să contribuie la dezvoltarea țării, dar și să plătească ulterior impozite, contribuții în fondul medical și social - fără a investi suficient în copii astăzi (sănătate, alimentație și educație). Această sarcină nu aparține doar Ministerului Sănătății, dar și întregului Guvern, necesitând o susținere din partea Ministerului de Finanțe, dar și a Ministerului Muncii, Protecției Sociale și a Familiei. Recomandările pentru 2015:
  • Mărirea semnificativă (minim dublarea) a scutirii de impozitul pe venit pe care o au angajații pentru fiecare copil minor aflat la întreținere, fiind important ca o familie cu copii să aibă mai multe resurse pentru a investi suficient în sănătatea, alimentația și educația copiilor săi. Acest lucru este complicat de realizat astăzi, când în 2014 un angajat are o scutire personală anuală de doar 9.516 lei ( astfel sub minimumul de existență), și de numai 2.124 lei scutire anuală pentru fiecare copil (ceea ce înseamnă ca statul îi permite să păstreze doar circa 30 lei lunar mai mult în buzunar unui angajat pentru fiecare copil minor, ceea ce este foarte puțin).
  • Asigurarea dreptului femeilor însărcinate, angajate în câmpul muncii, la 16 ore pe lună (2 zile lucrătoare) pentru verificările medicale antenatale, care să fie efectuate în timpul orelor de muncă, fără recuperare și fără reducerea salariului, conform bunelor practici din UE. Aceasta este practica actuală a României, dar și în mod similar a Marii Britanii și multor alte țări din UE, acest drept fiind specificat în legislația muncii din aceste țări. Măsura este foarte importantă, odată ce sănătatea unui copil începe din perioada de sarcină a mamei; iar pentru angajator nu este o problemă majoră, odată ce o femeie în mediu ar beneficia de acest drept doar 1-2 ori în viață timp de numai câteva luni (din momentul stabilirii sarcinii – până la ieșirea în concediul de maternitate). Pentru a beneficia de acest drept, o femei ar trebui doar să notifice în scris angajatorul și să anexeze un certificat de la medicul de familie care confirmă sarcina. Această modificare urmează sa fie introdusă în Codul Muncii, prin colaborarea Ministerului Sănătății cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și a Familiei.
  • Asigurarea copiilor malnutriți cu vârsta sub 1 an cu produse alimentare speciale gratuite oferite prin intermediul farmaciilor, în baza unei rețete de la medicul de familie, urmare unei confirmări din partea asistentului social. În prezent, există mai multe familii social-vulnerabile, care din motive financiare nu pot asigura alimentația potrivită pentru copii mici, iar malnutriția afectează circa 2-3 % din bebelușii cu vârsta sub 1 an. În acest domeniu, este necesară o colaborare mai strânsă între asistența socială și medicală, accentul fiind pus pe utilizarea rețetei compensate și utilizarea rețelelor de farmacii în acest scop (ex. terciuri speciale vitaminizate pentru copii cu vârsta de la 6 luni).
Măsurile pe termen mediu și lung includ:
  • Medicamentele gratuite pentru copii sub 5 ani – este un drept care există mai mult pe hârtie, multe mame nu cunosc despre acest drept, și deseori nu primesc rețete compensate de la medicii de familie. Lista acestor medicamente urmează a fi revizuită și completată, iar recomandările țin de necesitatea de aplicare omogenă a acestui beneficiu.
  • Pe termen lung, este necesară extinderea graduală a listei medicamentelor și a serviciilor medicale gratuite pentru toți copii cu vârsta până la 18 ani, inclusiv a serviciilor stomatologice care doar recent au devenit gratuite pentru copii până la vârsta de 12 ani.
  • Revizuirea dreptului la polița medicală gratuită pentru mamele cu mulți copii. În prezent aceasta este acordată permanent doar pentru mamele care au născut 4 și mai mulți copii și se recomandă extinderea beneficiului de acordare a poliței gratuite pentru mamele care au născut 3 și mai mulți copii, pentru perioada de eligibilitate: cât timp au 3 și mai mulți copii cu vârsta sub 18 ani (cu reînnoirea anuală a poliței, acordată pe un termen fix, excepție perioadele când au un serviciu).

via expert-grup.org

author icon

Constanța Popescu

2240 vizualizări

Data publicării:

06 Noiembrie /2014 14:27

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

investiţii | scutire la impozit | dezvoltare

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon