Știri
Carnetul ATA: avantajele utilizării și obligațiile deținătorului
Agenții economici și persoanele fizice, în căutare de noi parteneri de afaceri, identifică oferte de participare la diferite expoziții și târguri, pentru a-și promova produsele/mărfurile pe piețele internaționale. În consecință, este necesară vămuirea bunurilor fabricate, care trebuie transportate temporar în străinătate sau din străinătate. La acest capitol există mai multe probleme asociate cu primirea autorizațiilor de la autoritățile vamale, depunerea și perfectarea declarațiilor vamale, precum și constituirea garanțiilor bancare necesare pentru regimurile vamale temporare.
Întru simplificarea traversării frontierelor vamale, a apărut necesitatea constituirii unui document vamal unic, utilizat pentru exportul temporar, tranzitul și admiterea temporară a mărfurilor în scopuri specifice, de exemplu pentru expoziții și târguri. În acest sens, Convenția ATA, odată cu intrarea în vigoare în iulie 1963, a oferit opțiuni pentru transportarea de mostre comerciale, de echipamente profesionale și de bunuri pentru prezentare la expoziții.
Pentru a oferi persoanelor interesate mai multe detalii la acest subiect, în ediția din aprilie a revistei „monitorul fiscal FISC.md” este publicat articolul „Carnet ATA: recomandări de utilizare”, elaborat de autorul nou al publicației, Viorel Plugari. Articolul va putea fi accesat doar de deținătorii unuia din abonamentele Premium, Classic sau Electronic. (Reamintim că la procurarea unui abonament Premium sau Classic în perioada 03.04.2023-03.05.2023, obțineți un webinar derulat de publicație (la alegerea Dvs.), până la sfârșitul anului 2023). Detalii aici
Astfel, abonații noștri vor afla că carnetul ATA este un document vamal internațional de export/import temporar și este utilizat pentru vămuirea în 87 de țări și teritorii fără a plăti taxe vamale pe mărfuri care vor fi corespunzător reexportate/reimportate în termen de 12 luni. Carnetele sunt cunoscute și sub denumirea de pașapoarte pentru mărfuri, unde „ATA” este un acronim care simbolizează literele derivând din „Admission Temporaire/Temporary Admission”.
Totodată, autorul specifică care sunt obligațiile deținătorului Carnetului ATA, avantajele utilizării documentului și ce mărfuri sunt acoperite de Carnet.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
795 vizualizări
Data publicării:
11 Aprilie /2023 12:38
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
facilitati vamale | tranzit | import | Export
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.