avatar
foarte interesanta pozitia autorilor si merita apreciata dpdv contabil. in opinia noastra aporturile in natura, inclusiv suplimentare, trebuie evaluate de un evaluator independent. asta reese din Legea SRL. in cazul analizat valoarea aportului ar fi echivalenta cu pretul de instrainare. astfel, in situatia descrisa, in opinia noastra, avem de fapt de a face cu un aport care nu va satisface cerintele art. 20 si 55 CF, intrucit dezechilibreaza activele nete si are ca rezultat obtinerea unor venituri. consideram riscanta operatiunea in cauza dpdv fiscal, or, tranzactia de acoperire a pierderilor prin aport suplimentar in natura poate fi contestata si reclasificata in tranzactie de donatie a autoturismului, cu consecintele fiscale corespunzatoare. PS este foarte interesanta reactia ASP la tranzactia in cauza, si cum s-au efectuat inscrierile corespunzatoare in registrul unitatilor de transport. cu stima
avatar
deci, colectorii lucreaza in primul rind cu creante litigioase. astfel, in situatia in care colectorul isi asuma riscul de neincasare, acesta nu doar substituie creditorul initial (cedentul)dar de jure procura un drept litigios. astfel, corect, trebuie sa se aplice institutia vinzarii dreptului litigios in primul rind, dupa care a cesiunii de creanta, intrucit vinzarea dreptului este realizata cu ajutorul tehnicii cesiunii. in acest context, colectorul achita un pret pentru dreptul procurat, iar vinzatorul incaseaza acest pret. in rezultat la vinzator/ cedent apare (sau poate sa para)o diferenta intre pretul incasat si valoarea contabila a dreptului vindut, insa aceasta nu poate fi interpretata in nici un fel ca creanta incerta si aplicate normele deducerii creantei incerte. este evident, ca o data ce a fost vindut dreptul, acesta nu mai este drept (creanta fata de debitor)in partea diferentei intre «suma primita si nominal». in acest caz avem o pierdere din vinzarea unui activ, care se deduce dupa regula generala, ca si in cazul pierderii de vinzare de marfa, de exemplu, intrucit CF nu contine norme speciale la acest capitol (art. 31(1) nu este aplicabil intrucit cedentul/vinzatorul nu deduce datorii compromise, ci instraineaza dreptul contra unui pret). aceasta pierdere din derecunoasterea unui activ (in situatia noastra creanta instrainata) nu se va deduce doar in situatia in care cumparatorul/ cesionarul este persoana afiliata vinzatorului/ cedentului (adica aplicata regula art. 24(8)). cu stima
avatar
Bună ziua, răspunsul la întrebarea DVS este aici: https://monitorul.fisc.md/questions/2-28337-reprezinta-transmiterea-carnetelor-de-munca-de-catre-angajator-angajatului-livrare-impozabila-cu-tva-.html
avatar
Добрый день! Так все таки эта накладная попадает или нет в отчет НДС? Это выходит что мы записываем эту накладную как нон ливраре? И накладные нон ливраре что с ними в итоге делать? Вести по ним регистр строгой отчетности и все? или их тоже в отчет? Спасибо!
avatar
Bună ziua! Plasăm răspunsul primit de la autorul materialului:

Normele legislative enumerate mai sus ramîn în vigoare, însă este necesar să luați în considerație faptul că perioada fiscală 2018 se divizează în 2 etape distincte. În altă ordine de idei, la determinarea și calcularea obligaţiilor fiscale aferente impozitului pe venit, se va lua în calcul normele și mărimele scutirilor pentru fiecare etapă a perioadei fiscale în parte.
avatar
Si dupa 01 octombrie 2018 se va calcula asa impozitul pe venit? Ni s-a spus ca scutirea nu mai trece din luna in luna…
avatar
Am înțeles. Mulțumesc.
avatar
Este necesar de luat in considerare si prevederile art. 832, lit. c) al Codului Civil — inadmisibilitatea donatiei în relaţiile dintre persoanele juridice cu scop lucrativ
avatar
Bună ziua! Este indicată suma pentru 9 luni (etapa I a perioadei fiscale 2018 este de la 1 ianuarie 2018 până la 30 septembrie 2018) deci (33.000/12=2750x9=24750)
avatar
De ce 24750? Cota pentru 2018 era 33000 nu?
avatar
Va multumesc frumos pentru receptivitate!
avatar
Bună ziua, informația solicitată de Dvs a fost plasată anterior pe site în acest articol: https://monitorul.fisc.md/editorial/reforma-fiscala-ce-prevede-proiectul.html

și anume:...Impozitarea angajaților din transportul auto în regim de taxi
Impozitarea angajaților din transportul auto în regim de taxi

Codul fiscal va fi completat cu un articol nou — 881, ce va reglementa impozitarea plăților salariale ale angajaților din domeniul de transport auto de călători în regim de taxi.

Astfel, se propune instituirea unui regim special de aplicare a impozitului pe venit din salariu pentru aceste persoane, în scopul conformării fiscale în domeniul transportului rutier de persoane în regim de taxi.

Regimul special presupune înlocuirea cotei standard a contribuțiilor de asigurări sociale – 23% de la fondul de retribuire a muncii a persoanei fizice + 6% din suma venitului calculate pentru achitarea acestei persoane, cu o contribuție în mărime fixă de 702 lei lunar (1/12 din suma fixă).

Totodată, se va înlocui cota standard a primelor de asigurare medicală (4,5% la fondul de retribuire a muncii + 4,5 din suma venitului îndreptat spre achitare) cu o primă în mărime fixă de 338 lei lunar (1/12 din suma fixă)

De asemenea, se mai propune ca, prin derogare de la prevederile art 15 și art.88, angajatorii din domeniul de transport auto de călători în regim de taxi care plătesc angajatului salariu să fie obligați să calculeze și să achite un impozit pe venit în mărime fixă de 500 lei lunar pentru fiecare angajat, din venitul ce nu depășește 10 mii lei per lună.

Totodată, suma venitului lunar ce va depăși limita stabilită, se va supune impozitării prin aplicarea regimului fiscal general, începând cu primul leu al depășirii, cu aplicarea cotelor de impozitare.

Dacă persoana fizică angajată în calitate de conducător auto ce efectuează transport în regim de taxi cumulează două funcții la una și aceiași entitate din domeniul de transport auto de călători în regim de taxi, veniturile de la altă activitate de vor impozita în modul general stabilit.

Pentru angajații după perioada de raportare, impozitul se va achita până la finele lunii de gestiune, proporţional pentru perioada dintre raportări și integral pentru următoarea lună. În cazul eliberării din serviciu a angajaților pe parcursul lunii de gestiune, impozitul achitat nu se restituie și nu se trece în contul altor impozite și taxe.
avatar
Buna ziua!
Ma intereseaza: Contributiile la Fondul Social (18% sau 23%) din contul angajatorului (Patronului) si Contributiile de Asigurari Medicale din contul patronului (4.5%) ramin in vigoare? Pentru categoriile de angajati conducător auto (ce efectuează transport rutier de persoane în regim de taxi), trebuie calculate si virate in continuare la bugetele corespunzatoare? Daca da atunci baza de calcul, pentru contributiile enumerate mai sus, ramine salariul lunar calculat la entitatea angajator, sau plafonul minim de 10000 MDL?
avatar
E vorba de 18%...a fost o eroare! Mulțumim
avatar
Angajatorii din agricultură calculează și virează aceste contribuții conform tarifului de 17%, dintre care 6% se vor compensa de la bugetul de stat.
Это ошибка? 17% или 18%?
avatar
Я — г-н Марк Джо из корпорации corp, мы являемся законной, зарегистрированной и гарантированной кредитной компанией, мы предоставляем 3% -ые кредиты частным лицам, компаниям, государственным учреждениям и деловым организациям и людям всех родов. Свободные кредиты — это решение всех ваших финансовых проблем. свяжитесь с нами по электронной почте: mjoe0123@gmail.com, WhatsApp Телефон номер: +18635356458

3% гарантия кредит предлагает
avatar
Mulțumim! O zi frumoasă
avatar
Bună ziua!

Răspunsul la întrebarea Dvs îl găsiți în acest material: https://monitorul.fisc.md/legal_assistance/despre-stocurile-formularelor-neutilizate-ale-facturii-de-expeditie.html

o zi reușită
avatar
Bună ziua! Vom reveni zilele următoare cu un material suplimentar!
avatar
Explicați vă rog, formularele în stoc de Factura de expediție, ramase în cadrul entității, ce facem cu ele?