Știri

Chile - o poveste de succes în dezvoltarea startup-urilor

Chile, care în anii 70' a avut o perioadă tulbure, astăzi este una dintre țările cu nivel ridicat de trai, iar antreprenorii sunt încurajați prin diverse instrumente să își dezvolte afacerile aici. Și-au dat seama despre faptul că economia lor, bazată pe extragerea de cupru, ar putea nimeri în impas în situația în care acesta va fi înlocuit cu un alt produs și au creat un mecanism care a făcut din metropola Santiago de Chile un Silicon Valley din America Latină și un exemplu la nivel mondial. Experiența Chile, care în 2009 avea un context economic similar celui din Moldova, a fost prezentată ieri de Catalina Brauchle, șef al Departamenului de Comunicare „Startup Chile”. Prezentarea a avut loc la Ministerul Tehnologiilor Informaționale și a fost posibilă datorită susținerii Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova, care se implică activ în dezvoltarea ecosistemului antreprenorial pentru sectorul IT din Moldova. 2009 - Contextul economic În cadrul evenimentului Catalina Brauchle a vorbit despre faptul că în 2009, contextul economic din Chile era similar celui din Republica Moldova: o gândire mai mult locală decât globală a antreprenorilor, lipsă de susținere din partea statului și necesitatea de dezvoltare. 2010 - ia naștere programul „STARTUP CHILE” Programul Startup Chile a fost creat de guvernul din Chile pentru a atrage antreprenorii în faze incipiente, dar cu mult potenţial, să îşi implementeze startup-urile în Chile, folosindu-l ca pe o platformă de lansare globală. Cum atrag antreprenorii ca să meargă la capătul lumii: Proiectul oferă micilor antreprenori granturi pentru inițierea, dezvoltarea și extinderea afacerilor, viză pentru 1 an, spațiu de lucru, cursuri de specializare, dar și alte facilități și avantaje, cu condiția că cel puțin unul dintre fondatorii companiei să fie stabilit în Chile. Prin acest mod, autoritățile chiliene au reușit să „importe creieri” din întreaga lume. Ce a obținut statul Chile din partea antreprenorilor:
  • Impact social: Antreprenorii învață copiii cum să devină antreprenori. Cu ajutorul acestora, de la lansarea programului , au fost organizate peste 4500 de activități în cadrul cărora au fost instruiți peste 208 mii de oameni.
  • Investițiile au fost multiplicate. „Strategia noastră a funcționat. Impactul economic adus de antreprenori a depășit de 4-5 ori valoarea investițiilor făcute de autorități.” a declarat Catalina în cadrul evenimentului.
Cu o echipă de 10 persoane în 2010, au lansat programul care renaște economia chiliană. După cum a spus și Catalina Brauchle în cadrul evenimentului, așa cum deșertul Atacama din Chile înflorește o dată pe an, transformându-se într-un ecosistem, așa au reușit și ei să creeze un ecosistem pentru dezvoltarea startup-urilor din întreaga lume. Ce putem învăța de la Chile:
  • importul de creieri;
  • implicarea statului prin facilitarea regimului de acordare a viselor;
  • selectarea afacerilor inovative care să multiplice investițiile făcute de stat;
  • implicarea antreprenorilor în educația antreprenorială a celor mici;
  • fiecare deșert poate deveni un ecosistem.
Notă: Guvernul din Chile a investit 40 de milioane de dolari SUA pentru a dezvolta mediul antreprenorial al țării.


via | www.bani.md

1378 vizualizări

Data publicării:

26 Aprilie /2016 16:00

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

chile | dezvoltarea afacerii | antreprenori | business | USAID | start-up

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon