
Știri
Economia continuă să se recupereze, însă nu suficient de rapid, în opinia „Expert-Grup”
Potrivit acestora, „recuperarea nu este una inclusivă, fiind repartizată neuniform între sectoarele economice. Deşi volumul producţiei industriale a crescut, în ianuarie-septembrie 2013, cu 6,3%, ramurile care asigură circa o treime din valoarea adăugată brută a sectorului au rămas în declin faţă de anul precedent”.Creşterea Indicelui Compozit Anticipator a fost determinată preponderent de ameliorarea situaţiei din sistemul bancar, precum şi de sporirea consumului, mai constată autorii publicaţiei. Astfel, în octombrie, băncile au acordat cu 35% mai multe credite faţă de anul precedent, iar ponderea creditelor neperformante s-a diminuat pînă la 12,3%. Totodată, volumul banilor în circulaţie a înregistrat una din cele mai rapide creşteri din ultimii trei ani (+35%). Cu toate acestea, expansiunea creditării este una neomogenă, fiind alimentată de împrumuturile contractate de firme în monedă naţională care au crescut de circa două ori. În acelaşi timp, volumul creditelor acordate persoanelor fizice a crescut cu doar 1,5%, iar cele acordate în valută străină s-au diminuat cu 33%. Tendinţe contradictorii similare se atestă şi în activitatea investiţională, apreciază experţii. Astfel, creşterea reală de 3,3% din primele nouă luni a fost alimentată în mare parte de instituţiile publice (+7,5%) şi companiile private autohtone (+5,9). În schimb, investiţiile operate de companiile cu capital străin au crescut cu doar 3,7%, iar cele mixte şi-au restrîns activitatea investiţională cu 20,2% faţă de anul precedent. Condiţiile economice instabile din regiune pe fondul unui an electoral constituie principalele riscuri pe termen scurt, mai menţionează economiştii. Sectorul agricol continuă să se redreseze după seceta din anul trecut, pe de altă parte sectorul zootehnic rămîne într-o stagnare perpetuă. Creşterea în industrie a fost asigurată doar de ramurile care asigura circa 66% din valoarea adăugată brută în sector. Sectorul comerţ interior rămâne volatil, pe fondul relansării economice neomogene şi a riscurilor externe, se mai arată în publicaţia „Realitatea Economică”. Ministerul Economiei, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială ş-au revizuit prognoza pentru anul 2014 la 5,5 la sută, după creşterea cu 4,9 la sută în primul semestru. Recent şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a Republicii Moldova pentru anul 2013 la 3,5%, de la 2,5% cît prognoza în luna mai. Previziunile BERD în ultimii ani au fost cele mai pesimiste comparativ cu alte instituţii financiare internaţionale. Cel mai optimist este Institutul Naţională de Cercetări Economie, care anticipează o creştere cu 6,5 a economiei în acest an.
via moldpres.md
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1136 vizualizări
Data publicării:
02 Decembrie /2013 16:52
Domeniu:
Noutăți
Etichete:
economie | Moldova | expert | investiţii
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.