Știri

Experţii prognozează o situaţie stabilă pe piaţa imobiliară în anul 2014

Experţii speră într-un an 2014 mai bun pe piaţa imobiliară, respectiv preţurile la apartamente să nu mai coboare, iar cei care au stat în espectativă să înceapă să cumpere. Situaţia pe piaţa imobilului locativ ar putea să se schimbe în cazul lansării unor credite ipotecare la o rată a dobînzii de 3-5 la sută anual şi o stabilitate economică şi politică, potrivit Agenţiei Imobiliare şi Expertize „EuroImobil”, informează MOLDPRES.
„Nu se va întîmpla nimic catastrofal chiar dacă piaţa va cădea cu 7 la sută. Atîta vreme cît constructorii obţin un profit minim, ei vor continua să construiască”, menţionează experţii „EuroImobil”.
Potrivit acestora, se va produce curăţarea pieţei de firmele ineficiente, vor continua să activeze doar companiile care au resurse, o bază tehnică puternică şi o reputaţie bună. În anul 2013 pe piaţa primară de apartamente noi au existat mai multe oferte, în construcţie se aflau 142 de obiective, dintre care aproximativ o treime erau ridicate în sectorul Centru. Preţurile medii au fost foarte diferite, în funcţie de sector. Preţul la apartamentele din suburbii a fost în medie de 439 euro pentru un metru pătrat, în timp ce locuinţele din blocurile noi în sectorul centru erau aproape de două ori mai scumpe. În medie preţul a fost în anul trecut de 622 euro pe metru pătrat. Experţii „EuroImobil” afirmă însă că este foarte dificil să apreciezi în ce măsură au crescut sau au scăzut preţurile, deoarece chiar şi în cazul aceluiaşi obiectiv ele diferă. Astfel, clientul care a efectuat plăţi ce acoperă integral costul apartamentului, înainte de începerea construcţiei, plăteşte o sumă, iar cel care achită în rate – o altă sumă, în funcţie de prima cotă. Diferenţa între preţul minim şi cel maxim se ridică la 75 de euro pe metru pătrat, în acelaşi bloc locativ. În anul 2013 diferenţa a fost de 12 la sută. Cererea la apartamentele din case noi depinde de gradul de finisare a acestora, cu cît el este mai avansat, cu atît este mai mare cererea, constată analiştii imobiliari. Raportul dintre vînzările pe piaţa primară şi cea secundară (a apartamentelor vechi) este de 50 la 50, la locuinţele cu o odaie, de 65 la 35 la sută, la apartamentele cu două odăi, în timp ce tranzacţiile cu apartamente cu o suprafaţă de peste 70-80 metri pătraţi domină pe piaţa primară. Analiştii Agenţiei Imobiliare şi Expertize apreciază că în anul 2013 nu s-au produs schimbări mari pe piaţa apartamentelor vechi. Cele mai înalte preţuri, 846 euro pentru un metru pătrat, au fost solicitate de proprietarii de locuinţe din sectorul Centru, iar cele mai mici în sectorul Buiucani – 705 euro. În 2014, potrivit prognozelor „EuroImobil” se va menţine cererea la apartamentele noi cu o odaie sau două odăi cu o suprafaţă de 63-75 metri pătraţi, la preţ de 580-620 euro pe metru pătrat. Oferta de astfel de apartamente, atractive ca suprafaţă şi preţ, devine mai mare decît în 2012. Se va menţine cererea la apartamentele cu o suprafaţă de 90-150 metri pătraţi, în parametrul de preţuri 820-1120 euro pe metru pătrat. Pe piaţă secundară cererea la apartamente în sectorul Centru, precum şi pe străzile centrale a sectoarelor Botanica, Buiucani, Rîşcani şi Ciocana va rămîne stabilă, notează MOLDPRES cu referire la o analiză a Agenţiei Imobiliare şi Expertize „EuroImobil”.

via moldpres.md

2672 vizualizări

Data publicării:

04 Aprilie /2014 09:27

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

expert | imobil | preţuri

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon