Știri

Holdingul german Sudzucker A.G. este satisfăcut de proiectul de investiţii din Moldova

Conducerea holdingului german Sudzucker A. G., în general este satisfăcută de proiectul de investiţii din Moldova, unde în urmă cu peste 10 ani a fost înfiinţată şi funcţionează filiala Sudzucker Moldova S. A. Întrebat de „Infotag” despre rezultatele activităţii companiei moldoveneşti, purtătorul de cuvînt al Consiliului de administraţie al holdingului, doctorul Thomas Kirchberg, a spus că în Moldova lucrează „o echipă bună şi de înalt profesionalism, care trăieşte prin Sudzucker”.
„Pentru noi este important că Republica Moldova se direcţionează în dezvoltarea sa spre Uniunea Europeană. Noi ne vom împărtăşi binevoitor şi generos experienţa, relaţiile, ca să ajutăm Moldova pe calea integrării europene”,
a menţionat Kirchberg. Întrebat despre realizările principale ale filialei din momentul intrării pe piaţa moldovenească, Kirchberg a răspuns că Sudzucker a reuşit „să stabilizeze relaţiile dintre producătorii de zahăr şi crescătorii de sfeclă”.
„În aceşti ani am reuşit să aducem dotarea tehnică şi tehnologică a fabricilor din Republica Moldova la un nivel european”
, a afirmat cu satisfacţie acesta, menţionînd că în momentul înfiinţării companiei Sudzucker Moldova multe lipseau în complexul de sfeclă şi zahăr al Moldovei, iar acum, în acest sector toate sînt aproape ca în ţările din Uniunea Europeană. Potrivit lui Kirchberg, în prezent, holdingul Sudzucker A. G. discută cu autorităţile Moldovei despre problema irigării sfeclei de zahăr, astfel încît să fie evitate pierderile în anii secetoşi. Pe terenurile irigate recolta la hectar a sfeclei poate ajunge la 100 de chintale şi mai mult.
„Dar deocamdată ne vine greu să obţinem pentru plantaţiile noastre apă din Prut şi Nistru. Am discutat despre această problemă cu prim-ministrul Iurie Leancă și cu ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov”,
a relatat Kirchberg, menţionînd că la capitolul dezvoltarea infrastructurii şi irigare este nevoie de investiţii din partea statului, nu doar ale companiei. În perioada activităţii în Moldova, investitorul german a reuşit să reducă la fabricile sale consumul de energie cu 54%, să construiască o fabrică de producere a biogazului din deşeurile producţiei de zahăr. Întrebat dacă toate au fost realizate potrivit conceptului iniţial, Kirchberg a spus: „Noi am crezut că scopurile noastre în Moldova vor fi realizate mult mai rapid. Am sperat că agricultura moldovenească este mai bine dezvoltată, că acolo noi vom fi în ascensiune.” Potrivit lui, după 10 ani de activitate în Republica Moldova, se poate afirma că două lucruri au frînat dezvoltarea complexului de sfeclă şi zahăr al Moldovei – „vremea şi dezvoltarea politică a ţării”. Noi am văzut în complexul de sfeclă şi zahăr al Moldovei diferiţi investitori, care au făcut un joc neonest. Dar toţi aceştia nu mai sînt, pe cînd compania noastră continuă să se dezvolte cu succes, deşi, fireşte, nu fără dificultăţi”, a menţionat acesta. La întrebarea dacă compania filială Sudzucker Moldova S. A., după anul de succes pentru companie – 2013, le va plăti dividende acţionarilor, doctorul Kirchberg a declarat că pe cîmpuri chiar anul trecut s-au înregistrat succese, exprimate într-o recoltă mai mare de sfeclă şi o producţie mai mare de zahăr din aceasta.
„Iar în segmentul de zahăr nu se prevede un mare succes din cauza supraproducţiei acestuia şi, ca urmare, a scăderii considerabile a preţurilor la zahăr în lume”,
a precizat acesta. Doctorul Kirchberg a mai spus că achitarea dividendelor, pe care Sudzucker Moldova le-a plătit regulat ultimii ani, va fi influenţată de mai multe aspecte, inclusiv de contrabanda cu zahăr, de TVA, dar şi de politica altor actori de pe această piaţă, politică ce nemulţumeşte holdingul Sudzucker A. G.
"În mai 2014 va avea loc adunarea anuală generală a acţionarilor Sudzucker Moldova, şi în cadrul acesteia se va decide prblema dividendelor pe anul 2013",
a conchis speakerul Sudzucker A. G., doctorul Thomas Kirchberg. "INFOTAG" precizează: Conform regimului de liber schimb dintre Republica Moldova şi UE, aşteptat să intre în vigoare în toamna anului 2014, Moldova va putea exporta în UE 34-37 mii tone de zahăr din sfeclă, iar ţările UE vor putea livra pe piaţa moldovenească 5,5 mii t de zahăr. Din recolta de sfeclă a anului 2013, în Moldova s-au produs peste 100 mii tone de zahăr, necesarul intern al ţării fiind de 65-70 mii t. Compania pe acţiuni moldo-germană Sudzucker Moldova a produs o cantitate de zahăr record, de 99,5 mii t., procesând 692,2 mii t de sfeclă crescută pe 16,4 mii ha.

via www.noi.md

1774 vizualizări

Data publicării:

28 Ianuarie /2014 10:36

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

zahar | investitorii straini | Sudzucker

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon