Știri
Întreprinderile din Germania consideră piața Republicii Moldova drept una atractivă
Aspectele cooperării moldo-germane în diferite sectoare ale economiei naționale, implementarea proiectelor investiționale, instruirea managerilor și cadrelor profesionale pentru companiile naționale au fost discutate astăzi de Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, în cadrul unei întrevederi de lucru cu Hans-Joachim Fuchtel, membru al Bundestag-ului, secretar parlamentar de stat în cadrul Ministerului Federal al Cooperării Economice şi Dezvoltării a Germaniei.
Ministrul Economiei a menționat că autoritățile Republicii Moldova apreciază mult suportul acordat de Guvernul Germanei în realizarea diferitor proiecte investiționale în diferite domenii, inclusiv prin intermediul Echipei Economice Germane în Moldova (GET Moldova), salutând inițiativele ambițioase de a realiza studii și cercetări economice în vederea identificării problemelor cu care se confrunta țara noastră.
Apreciem rezultatele Programului moldo-german de pregătire și perfecționare a managerilor de la întreprinderile din diferite sectoare ale economiei naționale, dar suntem cointeresați în aprofundarea acestor programe, deoarece pentru a realiza proiectele de modernizare și reformare a sectoarelor economice, a deveni competitivi pe piețele internaționale cu produsele autohtone, avem nevoie de cadre profesioniste, capabile să activeze în baza tehnologiilor și utilajelor moderne, a specificat Octavian Calmîc.
În acest context, Hans-Joachim Fuchtel a declarat că instruirea profesională duală este una foarte importantă și partea germană este dispusă să acorde tot suportul autorităților moldovenești în implementarea programelor educaționale în acestă direcție.
Instituțiile din Germania ar putea să se implice mai activ în aceste procese, dar pentru a obține rezultatul scontat așteptăm și o implicare mai activă a partenerilor din Republica Moldova. Acest lucru este foarte important acum, când autoritățile Republicii Moldova întreprind pași concreți pentru modernizarea economiei naționale, crearea unui mediu atractiv pentru mediul de afaceri, investițiile străine, a accentuat oficialul german.
Drept o platformă de succes privind instruirea profesională duală în Republica Moldova, în opinia lui Hans-Joachim Fuchtel, este experiența companiei Dräxlmaier Group, care intenționează să vină cu noi investiții pe piața noastră de circa 31 milioane de euro, creând peste 2500 noi locuri de muncă.
La rândul său, Ute Kochlowski-Kadjaia, Directorul Asociației Europa de Est, a menționat că un interes sporit în inițierea și dezvoltarea unor proiecte investiționale în țara noastră le au mai multe întreprinderi mici și mijlocii din Germania, deoarece ele consideră piața Republicii Moldova una destul de interesantă și de perspectivă.
Dar pentru aceasta avem nevoie de cadre profesioniste, securitate juridică și o implicare mai activă, inclusiv cu fonduri, din partea partenerilor interni, a spus Directorul Asociației Europa de Est.
Referindu-se la problema instruirii profesionale duale, Dieter Seipp, împuternicitul conducerii SES (Serviciul Experților Seniori ), a declarat că instituția pe care o reprezintă, este dispusă să dubleze numărul experților în instruire, dar are nevoie de o listă concretă din partea companiilor din Moldova în ce domenii sunt necesare ateliere de pregătire a specialiștilor.
În finalul discuțiilor, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a menționat că atât autoritățile centrale, cât și instituția pe care o conduce, sunt cointeresate în dezvoltarea relațiilor de cooperare bilaterală pe toate dimensiunile.
În acest context, a fost accentuat că partea moldovenească este cointeresată în obținerea unui suport în elaborarea și promovarea inițiativelor clusteriale de asociere a întreprinderilor, deoarece dezvoltarea clusterelor oferă un potențial promițător in internaționalizarea întreprinderilor, atragerea investițiilor, promovarea si diversificarea exporturilor, în domeniul infrastructurii calității, măsuri sanitare si fitosanitare prin schimb de experiența/ informații, etc.
La moment, în Republica Moldova funcționează 404 de întreprinderi cu capital german. Investițiile în capitalul social au însumat 683 milioane lei sau 6% din capitalul social total investit din străinătate. Germania se clasează pe locul 5 în topul țărilor, care au investit în capitalul social al Republicii Moldova, şi pe locul 6 după numărul de întreprinderi în care aceasta a efectuat investiții.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
1808 vizualizări
Data publicării:
18 Aprilie /2016 17:00
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
întreprinderi | germania | piata | Moldova | atragerea investitiilor | companii | intrevedere | ministerul economiei | locuri de muncă
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.