15
10 2014
994

Întreprinzători autohtoni din sectorul agroalimentar participă la o misiune economică în Belgia şi Olanda

Un grup de întreprinzători autohtoni din sectorul agroalimentar participă în perioada 13-17 octombrie la o misiune economică în Belgia şi Olanda. Misiunea este organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a R. Moldova în cooperare cu Asociaţia Businessului European — EBA, CCI din Antwerpen, Belgia, şi Centrul CBI din Olanda, cu susţinerea financiară a Proiectelor «East Invest» şi «DCFTA. Informarea şi consolidarea capacităţilor agenţilor economici», relatează MOLDPRES.

Potrivit lui Vladimir Didilica, vicepreşedinte al CCI, conducătorul delegaţiei, businessmenii vor participa la două reuniuni de afaceri în Belgia şi, respectiv, Olanda, vor avea întrevederi bilaterale şi vor efectua vizite la întreprinderi.

Partenerii din Belgia şi Olanda ai CCI a Moldovei au invitat la reuniunile de business companii interesate de importul conservelor de fructe şi legume, importul cerealelor din Republica Moldova, producători de utilaje agricole performante etc.

Agenţii economici din Moldova vor fi familiarizaţi cu cerinţele şi reglementările europene pentru produsele agroalimentare, vor vizita companii care implementează standardul GLOBAL GAP, companii importatoare de fructe şi legume, reţele de distribuţie a produselor alimentare, fabrici de prelucrare a fructelor şi legumelor.

Acest fapt le va permite să ia cunoştinţă de modul în care îşi organizează activităţile întreprinderile belgiene şi olandeze de profil, cum încearcă să ocupe un loc distinct pe piaţă şi să aducă valoare adăugată în lanţul de aprovizionare, a accentuat Vladimir Didilica.

Vicepreşedintele CCI a mai precizat că misiunea economică în Belgia şi Olanda a fost precedată de patru sesiuni de training-uri şi seminare referitor la Acordul de Liber Schimb Comprehensiv şi Aprofundat RM-UE, care au avut loc în perioada august-octombrie curent, iar pînă la finele acestei luni va mai fi organizată o misiune economică în România.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în 7 luni ale anului 2014 volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Belgia a constituit 30,5 mln de dolari SUA, iar cu Olanda — circa 44 mln de dolari SUA. În perioada menţionată s-a înregistrat o creştere a schimburilor comerciale atît cu Belgia, cît şi cu Regatul Ţărilor de Jos, aceasta fiind de 14% şi, respectiv, 12,7%.

Exporturile de produse moldoveneşti în Belgia, în perioada ianuarie-iulie curent, s-au majorat cu 94% comparativ cu perioada similară a anului 2013 şi au constituit 7,3 mln de dolari SUA. În Olanda, în aceeaşi perioadă exporturile au înregistrat suma de 12 mln de dolari SUA şi s-au majorat cu 46% faţă de 7 luni ale anului 2013.

via moldpres.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.