Știri

Iurie Leancă la Conferinţa Anticorupţie: Am ajuns la o limită critică

În aceste zile, la Chișinău se desfășoară lucrările Conferinţei Naţionale Anticorupţie sub genericul „Rupeţi lanţul corupţiei”. Raportorii dezbat subiecte, cum ar fi: Percepţia corupţiei şi mesajele politice, rezolvările politice ale problemei, angajamentele anticorupţie ale Republicii Moldova, controlul averilor şi intereselor private și altele. La conferința de astăzi a participat și premierul Iurie Leancă. „Pentru mine este un semnal foarte puternic din partea societății: este timpul să spunem că e suficient. Am ajuns la o limită critică și, dacă nu schimbăm nimic, nu mai avem nicio șansă să creăm în Moldova o societate funcțională. Suntem datori să valorificăm ultima șansă pe care ne-au oferit-o cetățenii Republicii Moldova - de a constitui o nouă guvernare, o nouă majoritate și de a înțelege că nu mai avem dreptul să guvernăm așa cum am guvernat”, a declarat șeful Cabinetului de Miniștri. La rândul său, directorul CNA, Viorel Chetraru „combaterea corupţiei rămâne a fi condiţia principală pentru ca ţara noastră să se bucure în continuare de sprijinul partenerilor de dezvoltare”.
În acest context, responsabilitatea morală pusă în sarcina CNA este imensă, deoarece tocmai instituţiei noastre îi revine rolul de a face diferenţa. Din acest motiv, consider că orice susţinere financiara a ţării noastre trebuie să fie condiţionata de progrese concrete în domeniul anticorupţie, fiind asigurată la modul cel mai serios independenţa reală a instituţiilor care se ocupă de acest domeniu, a mai spus Viorel Chetraru.
Directorul Centrului a invocat mai multe motive, atât de ordin politic, cât şi legislativ, care au redus vizibilitatea CNA, dar care nu au fost în măsură să stopeze mersul investigaţiilor. Astfel, în 11 luni ale anului 2014, au fost expediate în instanţă 237 cauze penale din 560 pornite în această perioadă. În dosarele CNA figurează judecători, şefi de agenţii, reprezentanţi ai instituţiilor de drept, din educaţie, sănătate, conducători din cadrul inspectoratelor fiscale, dar și din sistemul bancar.

via agora.md

1935 vizualizări

Data publicării:

10 Decembrie /2014 12:48

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

Conferinţă | coruptie | CNA

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon