Știri

Legea cu privire la Parcurile IT, votată de Parlament în prima lectură

Documentul cu privire la crearea parcurilor virtuale și IT a fost adoptat de Parlament în I lectură. Decizia a fost aprobată cu majoritatea de voturi a celor prezenți în sală. Potrivit ministrului Pavel Filip, legea vine ca o continuitate a facilităților fiscale pe care le-au avut companiile din sectorul IT până la sfârșitul lui 2015. Deputații s-au întrecut în a menționa în discursurile lor cât de important este acest sector pentru dezvoltarea țării. Eu vă mulțumesc că ați fost insistent și a ajuns să fie promovat în Parlament. Moldova poate să combată sărăcia doar cu dezvoltarea TI, a declarat deputatul PD, Valentina Stratan. Socialiștii au întrebat despre expertiza anti-corupție, dorind să specifice dacă în parcurile virtuale nu „se vor strecura” și companii care pur și simplu „se ocupă cu vânzarea calculatoarelo”. Nu există și nu poate fi un dubiu pentru că noi deja de un deceniu avem ZEL-uri unde se apică exact același principiu - de scutire de TVA și taxe. Acest proiect de lege nu inventează bicicleta, dar fixează anumite norme care sunt aplicate de ani buni, a explicat deputatul PD, Marian Lupu. Deputatul PLDM, Vadim Pistrinciuc a sugerat ca proiectul să fie adoptat cât mai rapid, întrucât în regiune este concurență, iar unele companii ar putea merge în alte țări. „Este o competiție în regiune. Ar fi foarte util ca ministerul și alte agenții să aibă un plan de promovare agresiv a acestor facilități ca să grăbim procesul ca oamenii să vină cât mai repede”, a precizat acesta. Este o parte componentă dintr-un program mai amplu, a ținut să specifice și ministrul Tehnologiilor Informaționale, Pavel Filip. „Republica Moldova trebuie să găsească un anumit domeniu în care să fim revoluționari. Avem agricultura și un alt domeniu care poate fi dezvoltat mai ușor decât agricultura este cel al Tehnologiilor Informaționale. Nu avem prea multe aici: o priză, un calculator, viteză bună la internet și o persoană bună pregătită. Dacă avem astea, apare o altă problemă - impozite și bariere administrative. Dacă noi nu venim cu ceva extraordinar și deosebit noi nu atragem atenția investitorilor”, a menționat într-o luare de cuvânt președintele Parlamentului, Andrian Candu. Printre beneficiile pe care le vor mai avea companiile din parcurile IT se numără:
  • Se propune ca firmele ce activează în parcurile IT să plătească doar un impozit unic de 7%. Acesta încorporează următoarele taxe și impozite: impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător, impozitul pe venit din salariu, contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajați și angajatori, primele de asigurare obligatorie de asistență medicată datorate de angajați și angajatori, taxele locale, impozitul pe bunurile imobiliare și taxele rutiere datorate de rezidenții parcurilor, în conformitate cu legislația aplicabilă. Documentul prevede că celelalte taxe vor fi datorate de rezidenți conform modulului general stabilit.
  • Scutirea de la plata taxelor vamale și TVA la importul monitoarelor, tehnicii de calcul, echipamentului de rețea, părților componente, etc.
  • Alocații financiare, obținute prin concurs în cadrul programelor de stat.
  • desfășurarea, cel mult o dată la 3 ani, a controalelor de stat asupra rezidenților parcului.
În schimb, rezidenții parcului vor fi obligați să transfere administrației parcurilor suma reprezentând impozitul unic în procent de 7% din venitul din vânzări. MTIC precizează că, dacă legea va fi modificată la un moment dat, rezidenții au dreptul, pe parcurs de 7 ani, să activeze conform prevederilor legii în vigoare până la data intrării în vigoare a noilor legi. Ministerul Tehnologiei Informației propune ca prezenta lege să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016. Proiectul de lege poate fi citit mai jos: Lege


via | agora.md

2089 vizualizări

Data publicării:

31 Iulie /2015 13:30

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

legea | Parcurile | IT | parlament | Parcurile IT

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon