Știri

Piaţa imobiliară a rămas stabilă în primul trimestru 2014, constată experţii cadastrali

Piaţa imobiliară din Republica Moldova a rămas stabilă în primul trimestru, preţul mediu la apartamente a crescut nesemnificativ, iar la oficii şi terenuri pentru construcţii s-a diminuat cu 4 şi respectiv 1,8 la sută, informează MOLDPRES cu referire la Serviciul evaluarea bunurilor imobile al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru. Diminuarea preţurilor de ofertă a terenurilor pentru construcţii se datorează factorului sezonier, iarna cererea la terenurile pentru construcţii este întotdeauna mai redusă, apreciază experţii cadastrali. Preţul ofertei de vînzare a caselor individuale de locuit în Chişinău a ajuns în luna martie 2014 la 932 de euro pe metru pătrat, cu aproape 50 de euro peste preţul solicitat de proprietarii imobilelor la început de an. Casele individuale din capitală s-au scumpit uşor, după o reducere nesemnificativă a preţurilor de 1,6 la sută în anul precedent. Experţii imobiliari estimează însă că piaţa stagnează deja al patrulea an consecutiv. Experţii afirmă totodată că analiza pieţei caselor individuale de locuit este dificil de efectuat deoarece toate casele sînt diferite. Cei mai răspîndiţi parametri ai unei case moderne sînt suprafaţa totală de 250-300 metri pătraţi şi terenul de 600 metri pătraţi. Pe piaţă există o ofertă foarte mică a caselor cu suprafeţe mai mici de 200 metri pătraţi comparativ cu cererea, în vînzare fiind puse multe case cu suprafeţe mari de 350-400 metri pătraţi. Casele individuale de locuit din Chişinău sînt mai scumpe decît apartamentele, în funcţie de preţ pe metru pătrat. Astfel, potrivit aceleiaşi analize a Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, în primul trimestru preţul ofertei de vînzare a apartamentelor cu o odaie a fost de 838 de euro pe metru pătrat, cu două odăi - 808 de euro pe metru pătrat. Cele mai puţin solicitate sînt apartamentele cu trei odăi, a căror preţ mediu a fost de 763 de euro pe metru pătrat.
Pe parcursul trimestrului întîi s-a constatat o creştere neînsemnată a preţurilor, potrivit analizei Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru.
Cele mai scumpe apartamente au fost puse în vînzare în sectorul Centru, respectiv 880 de euro pe metru pătrat, iar cele mai ieftine în sectorul Buiucani, 810 de euro. Preţul de ofertă se deosebeşte de preţul real al tranzacţiei, în dependenţă de condiţiile tranzacţiei şi de abilitatea cumpărătorului de a negocia preţul, constată experţii cadastrali.

via www.moldpres.md

2212 vizualizări

Data publicării:

14 Mai /2014 16:13

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

imobil | preţuri | apartament

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon