25
03 2015
1529

Programul ENPARD, pentru producătorii agricoli din Moldova

În curînd, va fi semnat Acordul de Finanţare între Guvernul de la Chișinău și Comisia Europeană privind implementarea Programului ENPARD Moldova – Suport pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (ENI/2014/034-128), — transmite IPN cu referință la o decizie, privind negocierea și semnarea Acordului nominalizat, aprobată în ședința de astăzi a cabinetului de miniștri.

Valoarea totală a Programului constituie 64,075 mil. euro, dintre care 53 mil. euro vor fi acordate de CE pentru componenta de suport bugetar sectorial şi 11,075 mil. euro pentru realizarea componenta de asistență tehnică în implementare, inclusiv 11 mil. euro – contribuţia CE, iar 75 mii euro – co-finanţare estimativă din partea beneficiarilor de granturi.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Ion Sula, a menționat că implementarea Programului ENPARD va contribui la dezvoltarea capacităţilor de export a principalelor produse agroalimentare pe piaţa UE și, în consecință, la creşterea impactului asupra PIB-ului. Vor fi îmbunătățite condiţiile de muncă şi trai în regiunile rurale sub aspectul incluziunii economice – la granturi avînd acces gospodăriile și producătorii mai mici. Va fi sporită securitatea şi siguranţa alimentară pentru populaţie.

Perioada de executare a Acordului de Finanţare constituie 84 de luni din momentul intrării în vigoare a acestuia. Etapa de implementare va fi de 60 luni, iar cea de încheiere – 24 luni. Debursarea tranșelor se va face în funcție de progresele în implementarea acţiunilor relevante din Strategia Naţională de Dezvoltare Agricolă şi Rurală pentru 2014-2020.

Acordul de finanțare va fi semnat, precum s-a menţionat mai înainte, în zilele următoare de către premierul Chiril Gaburici.

Instrumentul ENPARD a fost lansat în martie 2011, printr-un comunicat comun al CE şi al Serviciului Extern European. În iunie 2012, a avut loc prima conferinţă ENPARD la Bruxelles. Programul ENPARD a devenit o iniţiativă nouă de politici, parte componentă a angajamentului UE privind creşterea incluzivă şi stabilitatea la hotarele Comunităţii, prin care este recunoscută importanţa agriculturii, inclusiv a securităţii alimentare, producţiei durabile şi ocupării forţei de muncă în regiunile rurale.

Sprijinul din partea partenerilor europeni pentru implementarea reformelor în sectorul agricol şi rural este decisivă, deoarece racordarea la standardele de calitate și siguranță, promovate în UE, atrage costuri înalte pentru producătorii agricoli.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.