Știri

Proiectul PPP pentru prestarea serviciilor de radioterapie, mai atractiv pentru partenerul privat

Condițiile proiectului privind parteneriatul public-privat (PPP) pentru prestarea serviciilor de radioterapie la Institutul Oncologic din Chișinău, vor fi îmbunătățite, potrivit unor modificări și completări, propuse de Ministerul Sănătății și operate de guvern. ”Condițiile parteneriatului public-privat au fost aprobate prin decizia executivului, publicată pe 22 iunie 2012 în Monitorul Oficial. Institutul Oncologic urmează să contribuie în acest proiect cu încăperile, destinate pentru prestarea serviciilor. În calitate sa de autoritate publică responsabilă Ministerul Sănătății a publicat două comunicate informative pentru a lansa concursul de selectare a partenerului privat, dar spre regret, nu a parvenit nici-o ofertă. De aici, necesitatea de a îmbunătăți condițiile proiectului și a asigura succesul proiectului, care va rezulta în prestarea unor servicii de radioterapie mai calitative pentru populație,” - a explicat necesitatea intervențiilor în proiect ministrul sănătății Andrei Usatîi. Astfel, potrivit modificărilor, potențialii ofertanți din rîndul partenerilor privați, vor fi solicitați să includă în ofertele lor financiare Suma Venitului Anual Maximal (SVAM) în schimbul asigurării prestării corespunzătoare a serviciilor de radioterapie în domeniul oncologiei la nivel fixat de calitate și pentru un număr fixat de pacienți, specificați de către Ministerul Sănătății. O altă modificare prevede că partenerul privat va fi plătit pentru serviciile prestate nu prin intermediul Institutului de Oncologie, dar direct de către Compania Națională de Asigurări în Medicină din contul fondurilor de asigurări obligatorii de asistență medicală. CNAM ar urma să acopere în întregime SVAM drept plată pentru servicii. Dacă plata pentru servicii efectuată de către CNAM nu va fi suficientă pentru a acoperi SVAM, atunci Ministerul Sănătății, în calitate de partener public, va asigura plata diferenței din contul mijloacelor acolate special din bugetul de stat. Aceasta va servi drept garanție pentru potențialii ofertanți a viabilității proiectului PPP.
Noua structură a proiectului PPP va permite planificarea de lungă durată și optimizarea mijloacelor necesare pentru prestarea serviciilor de radioterapie, – a relevat Usatîi.
El a mai spus că serviciile calitative de radioterapie, foarte necesare pentru tratarea cancerului, sunt așteptate de circa 5 mii de pacienți. Asupra elaborării și lansării proiectului de PPP Ministerul Sănătății conlucrează cu Corporația Financiară Internațională, instituție care face parte din grupul Băncii Mondiale. Elaborarea proiectului a fost precedată de un studiu amplu a experienței internaționale în domeniul dezvoltării proiectelor PPP . Serviciile de radioterapie vor fi transmise partenerului privat selectat prin concurs, pe o perioadă de 25 de ani. Acesta, în afara echipamentului existent, preluat de la Institutul de Oncologie urmează să procure echipamente și dispozitive noi, de ultimă generație, pentru a asigura prestarea unor servicii la nivel înalt. De asemenea, partenerul privat va asigura reparația încăperilor, mentenanța echipamentelor și dispozitivelor, asigurarea acestora cu consumabile, dotarea serviciului cu personal calificat.
author icon

Maria Trifan

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1450 vizualizări

Data publicării:

09 Decembrie /2014 10:04

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

Proiect | parteneri | ministeru sanatatii | servicii

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon