14
05 2021
2753

Reducerea circulației numerarului în economie

 Cine sunt subiecții care au obligația să respecte normele și plafoanele stabilite pentru reducerea circulației numerarului în economie? Se aplică plafonul de limitare a plăților față de achitările efectuate către nerezidenți? Este plafonată efectuarea operațiunilor de depunere/extragere a mijloacelor bănești din conturi? Cine este pasibil sancționării pentru nerespectarea limitei de achitare în numerar? Cum determinăm obligația de instalare a terminalelor de plată fără numerar?
Cititorii noștri continuă să pună aceste și alte întrebări, deși subiectul a fost dezvăluit pe paginile publicației noastre anterior. Astfel, reiterăm că, din 1 mai 2021, întreprinderile sunt în drept să încaseze de la cetățeni plăți în numerar în sumă ce nu depășește 100 000 de lei pentru fiecare tranzacție pentru bunurile sau serviciile comercializate.

 

Amintim că alte măsuri de plafonare a plaților/încasărilor efectuate în numerar în cadrul activităților economice au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021. Modificările operate în Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi stabilesc că plățile în numerar efectuate de agenții nu pot depăși 100 000 lei lunar/10 000 lei per tranzacție. Cu toate că norma este în vigoare deja de patru luni, mai multe entități încă au dificultăți la aplicarea corectă a prevederilor legislației.

 

P.P. „Monitorul Fiscal FISC.md” vă propune să recapitulăm aspectele ce țin de circulația numerarului, examinând articolele publicate anterior în ediția noastră în care se regăsește răspunsul  la întrebările enumerate supra.

 

 

 

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.