11
12
2015

1037

S-a identificat alternativa pentru CET-urile existente în Moldova
Un grup de companii din Italia sunt interesate de realizarea unor Parteneriate Publice Private În Republica Moldova, în cadrul cărora să fie construite centrale termice de cogenerare pe biomasă.
Experții din sectorul energetic declară că aceste centrale ar putea fi o alternativă pentru CET-urile existente în țara noastră, care sunt depășite tehnologic și oferă un randament foarte scăzut.
Dorin Cibotaru reprezintă în Moldova grupul de companii italiene LE2C, care se ocupă de producere a energiei termice și electrice din biomasă prin ardere.
Propunerea noastră este să proiectăm și să montăm instalații de cogenerare prin ardere, care ar folosi paie, resturi de la floarea-soarelui și de la porumb, crengi, deșeuri din sectorul vitivinicol, deșeuri de la prelucrarea fructelor sâmburoase, deșeuri lemnoase, etc.
Instalarea unor astfel de centrale termice ar contribui la sporirea independenței energetice a Republicii Moldova, precum și stabilizarea tarifelor la energie electrică și termică. De asemeni, ar putea fi create localități și întreprinderi autonome energetic. Prin potențialii clienți noi vedem administrațiile locale, raionale sătești și întreprinderile de prelucrare în sectorul agro-alimentar, afirmă Dorin Cibotaru.
Grupul de întreprinderi propune două opțiuni standarde de proiect:
- instalație de un MW electric + 5 MW termici, puterea cuptorului 9 MWt. Cost estimativ de 8- 10 milioane Euro
- instalație de 2 MW electrici + 8 MW termici, puterea cuptorului 16 MWt. Cost estimativ 14 – 16 milioane Euro
via | bani.md
-
Domeniu: