08
06 2015
700

Sistemele de management a calității și beneficiile acestora pentru companii au fost prezentate într-un ciclu de seminare în 9 localități din Moldova

Peste 200 de agenți economici din domeniul industriei textile și a celei de agro-procesare s-au documentat asupra beneficiilor și avantajelor implementării Sistemelor de Management a Calității în cadrul întreprinderilor, dar și despre schemele de certificare internațională care pot asigura calitatea și competitivitatea producătorilor atât pe piața locală, cât și pe cea internațională.

Seminarele au fost susținute de către Directorul Centrului Național de Acreditare (MOLDAC), Eugenia Spoială, și Emilia Gnatiuc, Şefa Direcţiei Acreditare şi Certificare din cadul MOLDAC care au prezentat și a explicat participanţilor beneficiile implementării Sistemului de Management al Calităţii și schemele de certificare a produselor ce stau la baza dezvoltării întreprinderilor autohtone și a capacităților acestora de a se alinia standardelor internaționale.

Totodată, aceștia au fost informați despre cadrul European privind sistemele de calitate, dar și etapa la care se află Republica Moldova în realizarea acestora, în contextul implementării Acordului de Liber Schimb și Cuprinzător.

În cadrul instruirii, trainerul a prezentat o serie de Sisteme de Management al Calității și o serie de Standarde Internaționale, subliniind importanța acestora pentru dezvoltarea companiilor autohtone și sporirea competetivității acestora.

Implementarea unui sistem de management poate genera salturi semnificative ale profitului companiei și tot acesta poate fi colacul de salvare a unei companii, care are intenția de a se menține pe o durata îndelungată pe piață, a declarat experta.

De asemenea, în cadrul ciclului de seminare s-a pus accent pe principiile calității în cadrul unei companii printre care au fost enumerate: orientarea către client, leadership, implicarea personalului de toate nivelurile, abordarea bazată pe proces, abordarea managementului ca sistem, îmbunătățirea continuă, abordarea pe bază de fapte în luarea deciziei, relații cu furnizorii reciproc avantajoase.

Totodată, întreprinzătorii prezenți au avut posibilitatea să discute detaliat despre schemele de certificare a produselor agricole, dar și să analizeze mai multe tipuri de cetificări precum certificarea produselor agroalimentare ecologice, a produselor cu indicație geografică protejată (IGP), a produselor de origine protejată, certificări în agricultură – Standardul Global G.A.P, securitatea maşinilor, cerinţe referitoare la igiena şi proiectarea maşinilor, o serie de certificări internaționale.

Seminarele de instruire s-au desfășurat în perioada 13 — 28 mai în nouă localități din țară și au fost organizate în cadrul proiectului ,,DCFTA. Informarea și Consolidarea capacităților agenților economici", desfășurat de către Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Asociația Businessului European din Moldova (EBA), proiectul este finanțat de Guvernul Suediei și implementat prin intermediul Corporației Financiare Internaționale.

Reamintim, că în cadrul acestui ciclu de seminare, agenții economici din industria textilă și cea de procesare s-au familiarizat cu cerințele peței europene, iar printre subiectele abordate au fost: regulile de acces pe piața UE, tehnici de negocieri, aspecte a contractelor internaționale, tehnici de marketing și acțiunile realizate de către autoritățile publice privind implementarea DCFTA.

via | chamber.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.