Știri

Taxă pentru poluarea mediului: ambalajul sării iodate

Ambalajul primar din materiale plastice (clasificat la poziţiile tarifare 3923 21 000, 3923 29 şi 3923 30), care conţine sare iodată (clasificat la poziția tarifară 250100911) în cantitate de peste 0,9 litri sau peste 0,9 kg, cu greutatea produsului până la 1,9 litri sau până la 1,9 kg inclusive va fi inclus în lista mărfurilor care în procesul utilizării cauzează poluarea mediului. Taxa per unitate poate fi stabilită în sumă de 0,22 lei/pachet.

 

Inițiativă legislativă ce prevede completarea art. 11 al Legii nr. 1540/1998 privind plata pentru poluarea mediului a fost examinată pe data de 25 mai 2022 de unele comisii parlamentare.

 

Proiectul a fost elaborat în baza analizei pieței de import și de comercializare a sării iodate în RM, precum și în baza datelor obținute de la autoritățile de supraveghere privind încălcările aferente ambalării și asigurării concentrației corespunzătoare de iod în sarea comercializată. Proiectul are ca scop încurajarea/ sporirea importului și consumului de sare iodată, dar și  stabilirea sancțiunilor care se referă la încălcarea modului de reambalare a sării iodate și la necorespunderea concentrației de iod în sarea comercializată.

 

Autorii menționează că, în baza informațiilor primite de la autoritățile de supraveghere, au fost identificate abateri la reambalarea produsului din saci mari neermetici în ambalaje de 1 kg și comercializarea pe raft a sării iodate în ambalaje neermetice din carton, o discrepanță majoră între cantitatea de sare iodată și neiodată importate, precum și lipsa unui agent constatator și a sancțiunilor care să fie aplicate în cazul depistării încălcărilor menționate supra.

 

Conform  notei proiectului, din datele oferite de Serviciului Vamal se constată că în ultimii 3 ani importul sării iodate în țara noastră s-a redus de mai bine de 3 ori, ceea ce reprezintă o tendință alarmantă pentru sănătatea populației.

 

Totodată, autorii propun completarea Codului contravențional cu un articol ce va reglementa sancționarea încălcărilor modului de depozitare, comercializare și ambalare a sării iodate.

Astfel, depozitarea și comercializarea de către agenții economici a sării iodate cu o concentrație necorespunzătoare de iodat de potasiu pentru consumul uman ar putea fi sancționată cu amendă de la 40 la 140 UC aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în toate cazurile, de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an. În același timp, reambalarea sării iodate de către agenții economici din saci în ambalaje mici de 1 kg ar putea fi sancționată cu amendă de la 100 la 300 UC aplicată persoanei juridice, iar la repetarea abaterii se va anula autorizația de funcționare.

 

În calitate de agent constatator se desemnează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

581 vizualizări

Data publicării:

26 Mai /2022 07:59

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

taxa pentru poluarea mediului | sanctiune

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon