19
05 2015
870

Zeci de întrevederi B2B în prima zi a misiunii de afaceri CCI în Lituania

Companiile moldovenești, aflate în misiunea de afaceri în țările Baltice, organizată de Camera de Comerț și Industrie, au avut în prima zi câteva zeci de întrevederi bilaterale, au participat la un business forum moldo-lituanian și au vizitat cel mai mare importator și distribuitor de produse alimentare și nealimentare – Maxima Lt.

În cadrul business forumului, specialiști de la Inspectoratul de Stat în Produse nealimentare al Lituaniei au făcut o amplă prezentare a cerințelor UE privind marcarea produselor textile și de marochinărie, termenii și simbolurile utilizate în marcare conform standardului ISO 3758, informațiile detaliate privind componența produselor ce trebuie aduse la cunoștința consumatorilor.

Inspectorii de Stat în Produse Alimentare şi Servicii Veterinare au explicat Directivele Uniunii Europene ce reglementează plasarea pe piață a produselor alimentare în țările UE, reieșind din obiectivele de inofensivitate și calitate a produselor alimentare, sănătate a animalelor și asigurarea protecției drepturilor consumatorilor.

Astfel, accent a fost pus pe controlul pesticidelor, micotoxinelor, metalelor grele, nitraților, dar și a norovirusului, hepatitei sau salmonelei etc. Totodată, au fost prezentate și standardele speciale de marketing aplicabile în domeniul fructelor și legumelor, inclusiv pentru mere, pere, piersici, struguri de masă, căpșuni, ardei dulci și alte câteva produse. Reprezentanții Inspectoratului au prezentat și regulile de acces a produselor moldovenești pe piața lituaniană, în special procedurile de control veterinar la frontieră, modul de completare a certificatelor de calitate și inofensivitate, de asigurare a trasabilității documentare a produselor, lista, frecvența și prețurile testelor de laborator obligatorii pentru produsele importate.

Pentru companiile lituaniene interesate, Mihaela Gorban, șefa Direcției coordonarea politicilor economice europene și DCFTA la Ministerul Economiei al R. Moldova, a făcut o prezentare a evoluției economiei Republicii Moldova după intrarea în vigoare provizorie a Acordului de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător cu UE, a capacităților de producere pe sectoare și cotelor de export în UE.

Companiile moldovenești au avut o serie de întrevederi B2B cu reprezentanți ai companiilor interesate de importul în Lituania a produselor moldovenești, majoritatea dintre acestea stabilind contacte și convenind asupra vizitelor de documentare în Republica Moldova sau expedierea mostrelor.

„În cadrul forumului, am avut întâlniri cu cinci companii interesate de mierea moldovenească, dar și de alte produse ale noastre. Noi suntem gata să asigurăm documentar calitatea necesară, pentru că deja exportăm în Franța și Germania, dar și cantitățile de miere solicitate de lituanieni. Anul acesta am procurat stupi supraetajați moderni pentru a extinde producția, și un laborator propriu pentru a urmări calitatea mierii," spune Ion Coșneanu, proprietar și director al celui mai mare exportator de miere de albine din Moldova, Kenvetov.

Olesea Vulpe, manager la Vulpe E, producător agricol din Cahul, spune că a simțit un interes față de produsele moldovenești. „Am discutat cu mai mulți importatori din Lituania și am simțit un interes special pentru produsele noastre, pentru că ne străduim să asigurăm o calitate superioară. Până în prezent, întreprinderea noastră desface producția pe piața internă, iar dacă în urma acestei misiuni vom începe să exportăm, ne vom crește marja de profit esențial, deoarece prețurile aici sunt mai mari decât în Moldova", spune Olesea Vulpe.

În prima zi a misiunii, delegația moldovenească a vizitat și un supermarket Maxima LT, cel mai mare importator și distribuitor de produse alimentare și nealimentare din Lituania. Managerii de calitate ai rețelei de magazine au informat că un singur magazin din rețeaua Maxima LT comercializează cca 500 de kilograme de mere pe zi sau 15 tone lunar, având doar în Lituania 12 magazine. Astfel, reprezentanții companiei, care deja comercializează vinuri din Moldova, s-au arătat interesați de extinderea gamei de produse din țara noastră și așteaptă ofertele comerciale concrete.

Amintim că misiunea de afaceri este organizată de CCI în cadrul Proiectului „DCFTA. Informarea și consolidarea capacităților operatorilor economici", realizat de Camera de Comerț și Industrie și Asociația Businessului European. Proiectul este finanțat de Guvernul Suediei prin intermediul IFC.

via | chamber.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.