17
10 2014
1732

Atacurile cibernetice țintesc în primul rând informațiile, vulnerabilizând în egală măsură companiile și cetățenii

Centrul de Guvernare Electronică a găzduit conferința “The Cybercrime economy and its service-based nature”. Evenimentul se încadrează în spectrul acțiunilor din luna securității cibernetice, cel mai important demers european de creștere a nivelului de informare și de conștientizare a publicului asupra amenințărilor de această natură.

Invitatul special, dl. Wim van Campen, Vice Președintele pentru regiunea de Nord și Est a Europei, McAfee – companie cu renume în domeniul securității cibernetice, a împărtășit soluții teoretice și practice privind securitatea cibernetică, precum și o serie de statistici îngrijorătoare.

“În lumea reală este mai ușor să furi un million de dolari odată, în lumea virtuală e mai simplu să furi un dolar de un million de ori”

Una dintre cele mai mari probleme este că, până la momentul actual, lumea nu conștientizează seriozitatea subiectului.Global Risk Report – 2014 (raport anual, publicat de Forumul Economic Mondial) încadrează atacurile cibernetice și pierderea de date în cele 31 de amenințări la adresa stabilității globale in 2014.

În ciuda complexității problemei, soluția se regăsește în acțiuni simpliste. Nu trebuie să fii expert în siguranță cibernetică, ci să începi cu esențialul precum utilizarea unor parole diferite pe fiecare site pe care îl vizitezi.

“S-au înregistrat deja cazuri de furt – printr-o operațiune singulară, automatizată a 1,3 miliarde conturi de utilizatori, lucru care confirmă încă o dată că majoritatea site-urilor nu respectă regulile minime de securizare”

Mai mult, în contextul digitizării plăților, serviciilor, actelor, este imperios ca fiecare individ să conștientizeze severitatea problemelor precum furtul de identitate și proprietate intelectuală.

“Dacă luate individual, o copie a actului de identitate și numărul contului bancar sunt absolut inofensive, împreună se pot transforma într-o mare problemă de securitate informațională” mai ales că în spatele crimelor cibernetice nu stă un adolescent virtuos, cu dorință de afirmare (percepție încă răspândită și complet eronată) ci o structură complexă cu acțiuni și obiective bine definite.

“Tot de ce au nevoie astăzi criminalii cibernetici e o carte de credit, nu trebuie să fie un guru tehnic, nu au nevoie de un business plan, doar o carte de credit. Acum poți cumpăra, în mod absolut legal, platforme care pot sustrage date (cardul de credit, login și parola) sau servicii de spam.”

Atacurile cibernetice țintesc în primul rând informațiile, lucru care face companiile și mai vulnerabile

Primele atacuri cibernetice au început încă în anul 2006, în anul 2009 s-au înregistrat o serie de atacuri masive asupra industriei petroliere, energetice și petrochimice, botezate Night Dragon.Acest gen de atacuri, bine oragnizate și targetate, orchestrate de un grup de infractori cibernetici entuziaști sunt în rapidă creștere. Dacă ținta Night Dragon a fost în mod special sectorul energetic, instrumentele și tehnicile acestuia pot fi utilizate cu succes în asaltul cybernetic a oricărei industrii. Un alt aspect care face anume organizațiile cele mai vulnerabile este ținta acestor atacuri – nu se urmărește epuizarea, sau dereglarea tehnicii ci furtul de informații vitale pentru o companie și de proprietate intelectuală.

În acest context, atât la nivel de individ, cât și la nivel de companie devin imperioase evaluarea propriilor vulnerabilități și riscuri și respectarea cel puțin a regulilor minime de siguranță cibernetică.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.