Servicii electronice
Autoritățile moldovenești reacționează la găzduirea The Pirate Bay în Moldova
Trabia recunoaște, apoi neagă faptul că găzduiește The Pirate Bay
Site-ul internațional de torrente ThePirateBay.se s-a relansat recent, iar presa internațională a raportat că acesta este găzduit în Republica Moldova de către compania moldo-germană Trabia Networks.
Pe 23 decembrie 2014, Trabia Networks a postat pe Facebook un mesaj prin care anunța că abia aflase despre faptul că The Pirate Bay este găzduit în rețeaua sa.
Contactat telefonic, operatorul din Chișinău a negat faptul că The Pirate Bay ar fi găzduit de compania pe care o reprezintă. Verificarea adresei însă arată altceva:
Compania declara că în conformitate cu Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe nr. 139 din 2010, ar putea fi nevoită să înceteze prestarea serviciilor către The Pirate Bay. Pe de altă parte, postarea mai menționa faptul că folosirea legăturilor magnetice (magnet links) complică problema: site-ul nu conține propriu-zis materiale care încalcă dreptul de autor, ci doar legături care pot fi folosite pentru identificarea și descărcare conținutului dorit (filme, muzică, jocuri) de la alți utilizatori.
Vicedirectorul AGEPI: Legea moldovenească vizează și legăturile web
Contactat de moldova.org, vicedirectorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuale Ion Țîganaș a menționat că legislația moldovenească privind drepturile de autor, deși suficient de permisivă, poate fi considerată pe alocuri mai restrictivă decât în alte state. Astfel, în alineatul D, articolul 66 al Legii nr. 139, se spune clar că o persoană fizică sau juridică este complice la încălcarea drepturilor de autor ”dacă pune intenţionat la dispoziţia terţelor persoane orice informaţie (linkuri, adrese web) care creează posibilitatea de a avea acces ilegal la obiectele dreptului de autor şi/sau ale drepturilor conexe”, ceea ce acoperă și legăturile magnetice.
Potrivit lui Ion Țîganaș, furnizorii de servicii de acces la Internet sau hosting pot fi trași doar la răspundere civilă dacă sunt găsiți vinovați în astfel de cazuri. Pentru asta, conform legii actuale, titularul unui drept de autor trebuie să notifice firma de hosting sau ISP-ul despre conținutul care-i încalcă dreptul, iar dacă firma în cauză nu elimină conținutul în cauză sau nu blochează accesul către acesta, titularul unui drept de autor se poate adresa în instanță, inclusiv cerând despăgubiri.
Procedura se poate modifica parțial însă în curând: în Parlament se află un proiect de lege, votat deja în primă lectură, privind modificarea articolului 66 al Legii 139. Astfel, victima va putea să se adreseze direct proprietarului subdomenului pe care se află URL-ul care încalcă drepturile de autor, iar dacă acesta nu elimină URL-ul vizat, victima se poate adresa cu o hotărâre a unei instanțe către furnizorul de servicii de hosting. În cazul The Pirate Bay, noua versiune a site-ului nu conține date de contact, caz în care un potențial reclamant ar fi îndreptățit să se adreseze direct către Trabia Networks.
Totodată, dacă nicio persoană fizică sau juridică nu reclamă încălcarea dreptului de autor, Ion Țîganaș afirmă că Procuratura Generală se poate autosesiza pentru a iniția o investigație. Din păcate, experții Secției tehnologii informaționale și investigații ale crimelor în domeniul informaticii a PG nu au putut fi contactați întrucât se află peste hotare.
Aproape 40% din elevii moldoveni nu ar accepta să plătească pentru conținut digital
AGEPI a realizat anterior un sondaj în liceele din capitală în ceea ce privește pirateria. 30,8% din elevi au recunoscut că utilizează soft-uri descărcate ilegal de pe Internet. 57,2% au declarat că descarcă ilegal diverse tipuri de conținut pentru că este gratuit, iar 47,5% pentru că este accesibil. Doar 14,9% au spus că o fac fiindcă nu știu că este ilegal. De asemenea, 38,8% au declarat că nu acceptă să plătească pentru conținut informatic de pe Internet.
Ion Țîganaș afirmă că dacă moldovenii descarcă torrente ilegal pentru că sunt gratuite, în Europa prevalează argumentul moral: dreptul de autor este un drept de proprietate, iar încălcarea acestuia este hoție. ”Și la noi: nimeni nu pune la îndoială faptul un hoț care a furat ceva trebuie arestat”, a declarat vicedirectorul AGEPI. Totodată, el afirmă că argumentul ”moldovenii sunt sărăci și nu au bani să cumpere soft-uri și filme online” nu este un valid, pe Internet fiind numeroase surse unde utilizatorii pot accesa filme sau muzică gratis ori la un preț foarte mic, accesibil chiar și pentru un moldovean de rând. De asemenea, vicedirectorul AGEPI a subliniat faptul că utilizatorii pot alege programe open-source gratuite și legale, dacă nu doresc să plătească.
Subiectul The Pirate Bay va fi discutat în curând la o întâlnire a autorităților moldovenești
Potrivit lui, deși faptul că The Pirate Bay este acum găzduit în Republica Moldova poate aduce notorietate țării, impactul asupra imaginii internaționale este mai degrabă unul negativ. ”Noi vrem să ne considerăm o țară în care există legi și ele sunt respectate”, a declarat Ion Țîganaș. El a spus că în a doua parte a lunii februarie va avea loc o adunare a Observatorului respectării drepturilor de proprietate intelectuală, care întrunește reprezentanți ai mai multor instituții naționale, unde se va discuta și subiectul găzduirii The Pirate Bay în Moldova.
via | www.moldova.org
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
2055 vizualizări
Data publicării:
05 Februarie /2015 10:00
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
companii | site | drepturi de autor | servicii | furnizori
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.