News

BNM: Inflația a revenit în intervalul de variație țintit

După cum a menționat Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, în cadrul evenimentului de prezentare a Raportului asupra inflației, inflația a continuat să scadă pe tot parcursul anului, această dinamică fiind susținută de mai mulți factori, în primul rând, de deciziile de politică monetară aprobate anterior de BNM, dar și de o cerere internă modestă, o apreciere a ratei de schimb și de o anumită evoluție a prețurilor energia electrică și la gazele naturale.

 

În acest context, BNM va continua să promoveze o politică monetară stimulativă pentru a încuraja cererea internă, totodată, va urmări realizarea obiectivului său de menținerea a inflației pe termen mediu în limita intervalului de variație – 5%. Așa cum am prognozat anterior, la sfârșitul lunii octombrie, inflația a intrat în intervalul de variație. Biroul Național de Statistică a constatat că inflația anuală la sfârșitul lunii de trecute a fost de 6,3%. Toate componentele inflației manifestă un trend descendent, inclusiv și inflația de bază, a adăugat Guvernatorul.

 

De asemenea, Guvernatorul a menționat că valul inflaționist s-a consumat și suntem acum în faza în care trebuie să susținem recuperarea economică. Prognoza confirmă încă o data că BNM trebuie să meargă în continuare cu o politică monetară stimulativă și există loc și pentru o politică fiscală expansionistă, pentru a susține creșterea economică. Totodată, promovând politica stimulativă pentru a încuraja cererea internă, noi vom urmări realizarea obiectivului de menținere a inflației în limita intervalului de variație – la 5%, a explicat șeful BNM.

 

Amintim, rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost aprobată de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei la nivelul de 4,75% anual. În același timp, ratele de dobândă la creditele overnight au fost stabilite la nivelul de 6,75% anual, în timp ce la depozitele overnight - 2,75 % anual.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

370 views

The date of publishing:

15 November /2023 08:00

Domeniu:

Noutăți

Tags:

rata inflației

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon