News
Cerințe simplificate pentru micii producători din domeniul alimentar și pensiunile agroturistice
Micii producători din domeniul alimentar se confruntă cu probleme în respectarea cerințelor de igienă și sanitare care sunt similare cu cerințele pentru întreprinderile mari. În acest sens, cabinetul de miniștri a aprobat cerințe simplificate pentru activitatea micilor producători din domeniul alimentar. Astfel, au fost aprobate: cerințe generale privind activitatea producătorilor de produse alimentare în cantități mici, cerințe privind producerea și comercializarea cu amănuntul a produselor de origine animală în cantități mici și cerințe privind producerea și comercializarea cu amănuntul a produselor alimentare de origine nonanimală în cantități mici.
Producătorii mici din domeniul alimentar care trebuie să respecte prezentele Cerințe pot aplica procedurile preliminare de control a riscurilor bazate pe principiile HACCP și ghidurile de bunele practici care acoperă toate etapele fluxului tehnologic a producerii.
Producătorii mici din domeniul alimentar care comercializează în unitățile de vânzare cu amănuntul produse alimentare trebuie să asigure că produsele obținute și comercializate către consumatorul final nu prezintă risc pentru sănătatea publică și că sunt îndeplinite toate condițiile referitoare la: etichetare; asigurarea trasabilității; siguranța materiilor prime și a produselor finite; controlul potabilității apei; instruirea personalului; controlul stării de sănătate; eliminarea dăunătorilor (insecte, rozătoare, păsări etc.); eliminarea deșeurilor și întreținerea și igiena spațiilor și a echipamentelor.
Totodată, documentul aprobat de Guvern le va oferi micilor producători flexibilitate în alegerea formei juridice de organizare, cum ar fi întreprinderea individuală sau gospodăria țărănească.
Totodată, Guvernul a modificat normele metodologice şi criteriile de clasificare a structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare şi de servire a mesei. Drept urmare,pensiunile turistice și agroturistice vor putea prepara și servi produse culinare și vor putea utiliza în meniu produse de origine animală și nonanimală obținute sau recoltate din gospodăria proprie sau procurate de la producătorii mici din aceiași localitate sau din localitățile învecinate.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
E-mail *
186 views
The date of publishing:
16 January /2025 07:56
Catalogul tematic
Noutăți | Turism | Agricultura
Tags:
businessul alimentar | dezvoltarea turismului | agricutura | agropensiune
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.