News

Comisionul de garantare aplicat pentru creditele garantate de către stat în cadrul Programului “Prima casă” a fost publicat

Comisionul de garantare care va fi aplicat pe parcursul anilor 2024-2025, pentru creditele garantate de către stat în cadrul Programului de stat “Prima casă”, a fost aprobat în mărime de 0,5% anual din soldul garanţiei de stat.

 

Ministerul Finanțelor a publicat Ordinul Ministerului Finanțelor nr.107 din 27 noiembrie 2023 cu privire la stabilirea comisionului de garantare a fost publicat astăzi, 7 decembrie, în Monitorul Oficial.

 

Amintim, conform art. 6 din Legea nr.293/2017 privind unele măsuri în vederea implementări Programului de stat „Prima Casă”, prin derogare de la prevederile Legii nr. 202/2013 privind contractele de credit pentru consumatori, rata maximă a dobânzii anuale în cadrul programului va reprezenta suma următoarelor componente: rata de referință pentru Program publicată de către Banca Națională a Moldovei (calculată ca rata medie ponderată a dobânzilor la depozitele noi atrase în valuta națională cu termenul de la 6 la 12 luni); o marjă maximă de până la 3%, care va fi precizată anual de către Guvern și comisionul de garantare de până la 0,5% anual din soldul garanției de stat stabilit de Ministerul Finanțelor.

 

 

Comisionul de garantare va fi revizuit cel puțin o dată la 2 ani de către Ministerul Finanțelor, în baza experiențelor de default la creditele Programului. Comisionul se va calcula lunar de către creditor din prima zi de acordare a creditului beneficiarului Programului, din soldul garanţiei de stat și până la achitarea integrală a creditului, iar în caz de executare a garanției de stat – până la vânzarea locuinței ipotecate.

 

Băncile finanţatoare vor transfera trimestrial, în termen de 40 de zile calendaristice de la finele trimestrului de gestiune, comisionul de garantare la contul Organizaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

498 views

The date of publishing:

07 December /2023 08:51

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

credite garantate | prima casa

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon