News

ECC la efectuarea decontărilor: ce modificări se propun?

Prin Legea nr. 284/2023 a fost modificat Codul transporturilor rutiere, prin care a fost introdusă posibilitatea utilizării echipamentelor de casă și control (ECC) de tip sistem informatic pentru activitățile de transport rutier de persoane în regim de taxi, prevedere ce va fi aplicată începând cu 13 decembrie curent.

 

În acest sens, în Hotărârea Guvernului nr. 141/2019 cu privire la aplicarea echipamentelor de casă și de control la efectuarea decontărilor urmează a fi operate modificări, proiectul acestora fiind inclus pe agenda ședinței secretarilor generali.

Astfel,  pentru activitățile de transport rutier de persoane în regim de taxi se propune  indicarea următoarelor elemente suplimentare specifice bonului de casă/documentul fiscal: denumirea serviciului auxiliar; costul și codul cotei taxei pe valoarea adăugată pentru fiecare serviciu auxiliar; cantitatea (dacă cantitatea nu este egală cu o unitate) și prețul serviciului auxiliar.

 

În același timp, pentru activitățile de transport rutier de persoane în trafic municipal, raional, interraional, elementele specifice ale bonului vor fi:

a) denumirea rutei;

b) denumirea stațiilor de plecare și sosire;

c) data și timpul cursei

d) numărul locului;

e) costul călătoriei/bagajului;

f) codul cotei taxei pe valoarea adăugată;

g) data și timpul vânzării biletului

 

O altă propunere vizează  excluderea din Lista genurilor de activitate al căror specific permite efectuarea încasărilor bănești în numerar fără aplicarea echipamentelor de casă și de controla a următoarelor activități:  desfășurarea activității farmaceutice în punctele medicale din localitățile rurale în care nu sunt farmacii, fiindcă în localitățile rurale nu există punctele medicale, serviciile medicale sunt acordate de către Oficiile medicului de familie;  prestarea serviciilor de către avocați; activitatea notarială; activitatea executorului judecătoresc și activitatea de mediator.

 

Concomitent proiectul prevede completarea componenței Comisiei interdepartamentale pentru echipamente de casă și de control cu reprezentantul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică și Agenției de Guvernare Electronică.

 

Cu detalii vom reveni pe parcursul promovării proiectului.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

725 views

The date of publishing:

28 November /2023 08:55

Catalogul tematic

Maşini de casă şi control

Tags:

masini de casă și de control | ECC

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon