News

Eco-Voucher va fi integrat în Sistemul Informațional „Vulnerabilitatea Energetică”

 

Sistemul Informațional „Vulnerabilitatea Energetică” va fi compus din două module:

 

1) modulul „Vulnerabilitatea Energetică”– care servește drept sursă informațională pentru gestionarea mecanismului de acordare a compensațiilor consumatorilor vulnerabili de energie, ca urmare a creșterii prețurilor reglementate la gazele naturale, energie electrică și/sau a tarifelor reglementate la energia termică, atribuirea consumatorilor în categoriile de vulnerabilitate energetică în baza criteriilor stabilite;

 

2) modulul „Eco-Voucher” – care va servi drept sursă informațională pentru gestionarea mecanismului de susținere a programului de acordare a ajutorului financiar pentru eficientizarea consumului de resurse energetice a consumatorilor vulnerabili.

 

La consultări publice este propus proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 703/2022 privind aprobarea Conceptului Sistemului informațional „Vulnerabilitatea Energetică”.

 

Amintim, Guvernul a aprobat recent hotărârea privind mărimea și modul de percepere a contribuțiilor de la beneficiarii programelor de eficientizare a consumului de resurse energetice, prin care a fost aprobat, inclusiv, Regulamentul privind mărimea și modul de percepere a contribuțiilor de la beneficiarii Programului de vouchere pentru electrocasnice.

 

Astfel, Scopul Programului de vouchere este de a eficientiza consumul de energie electrică de către consumatorii vulnerabili prin finanțarea înlocuirii aparatelor electrocasnice utilizate cu aparate electrocasnice ce au un consum mai redus de energie. Categoriile de consumatori vulnerabili beneficiari ai Programului de vouchere se vor extrage din Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” conform criteriilor de eligibilitate care vor fi coordonate cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

 

În calitate de aparate electrocasnice eligibile Programului de vouchere se stabilesc frigidere, mașini de spălat rufe, aragaze electrice, lămpi LED – cu un consum mai redus de energie, iar numărul, valoarea voucherelor și caracteristicile aparatelor electrocasnice eligibile se vor stabilesc de către implementator la lansarea Programului de vouchere.

 

Proiectul de modificare a Conceptului SI „Vulnerabilitatea Energetică”, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 703/2022 are ca scop includerea modulului „Eco – Voucher”, care va asigura dezvoltarea unui modul informațional de gestionarea mecanismului de susținere a programului de acordare a subvențiilor pentru eficientizarea consumului de resurse energetice pentru Republica Moldova.

 

Modulul informațional „Eco – Voucher” va avea următoarele contururi, care asigură următoarele funcții specifice:

 

1)Sesiune „Eco – Voucher”:

a) crearea sesiunii de „Eco – Voucher” care va include stabilirea: criteriilor de atribuire a voucherului potențialilor beneficiari; valorii financiare a sesiunii de „Eco – Voucher”;  perioadei de desfășurare a sesiunii de „Eco – Voucher”  și a criteriilor de selectare a potențialilor furnizori de echipament în cadrul sesiunii de „Eco – Voucher”.

2) Conturul „Cabinetul furnizorului de echipament”;

3) Conturul „validarea voucherului în cadrul fiecărei sesiuni de ,,Eco-Voucher”:    

4) Conturul „Listele de Vouchere Procesate în cadrul fiecărei sesiunii de „Eco - Voucher”

5) conturul „Administrare” – nivel caracteristic utilizatorului cu privilegii de administrare a accesului, configurare, audit și depanări în cadrul modulului de „Eco – Voucher.

Dacă deținătorul modulului „Vulnerabilitatea Energetică” este Ministerul Muncii și Protecției Sociale, deținătorul modulului „Eco – Voucher” va fi Agenția pentru Eficiență Energetică, care va fi responsabilă de crearea, administrarea, mentenanța și dezvoltarea modulului ,,Eco-Voucher”.

Proiectul de modificare a Conceptului Sistemului Informațional „Vulnerabilitatea Energetică” poate fi consultat până la 22 septembrie curent.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

834 views

The date of publishing:

13 September /2023 08:00

Domeniu:

Noutăți

Tags:

asigurarea securităţii energetice a ţării

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon