SFS monitor

Ședință de lucru cu reprezentații instituțiilor financiare privind obligațiile de raportare în contextul schimbului automat de informații privind conturile financiare

Serviciul Fiscal de Stat,  în comun cu Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe, a organizat o ședință de lucru cu reprezentanții Asociației Băncilor din Moldova și instituțiilor financiare din Republica Moldova, în contextul implementării standardului OCDE de schimb automat de informații privind conturile financiare.

 

Directorul adjunct al SFS, Petru Griciuc a menționat despre importanța implementării standardului internațional în contextul angajamentelor Republicii Moldova de racordare la cerințele internaționale pe segmentul de administrare fiscală.

 

În cadrul ședinței au fost prezentate activitățile realizate de către SFS și CTIF, precum dezvoltarea unui sistem informațional de colectare a datelor pe platforma de test, elaborarea proiectelor ghidurilor metodologic și tehnic. În context, entitățile raportoare au fost îndemnate să participe activ la testarea sistemului informațional în vederea identificării tuturor neconcordanțelor și ajustarea acestuia astfel încât procesul de prezentare a informațiilor către SFS să fie cât mai facil.

 

Precizăm că schimbul automat de informații privind conturile financiare va deveni un instrument important pentru reducerea economiei tenebre, contracararea fluxurilor ilegale a capitalului în străinătate, combaterea evaziunii fiscale și o sursă suplimentară pentru colectarea veniturilor la buget.

 

Potrivit Legii nr. 69/2023, instituțiile financiare raportoare urmează să transmită Serviciului Fiscal de Stat informația referitoare la conturile financiare ce aparțin persoanelor rezidente în jurisdicțiile care fac obiectul raportării.

 

Informațiile în cauză se raportează anual până la data de 31 mai a anului calendaristic următor anului la care se referă informațiile, obligatoriu în format electronic, prin intermediul Sistemului Informațional al Serviciului Fiscal de Stat. Instituțiile financiare raportoare urmează să prezinte informațiile aferente perioadelor care încep cu anul 2023.

 

Informații detaliate aferente subiectului pot fi consultate pe pagina dedicată „Schimb automat de informații privind conturile financiare” de pe portalul SFS -  www.sfs.md.

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat

522 views

The date of publishing:

23 February /2024 13:06

Catalogul tematic

Noutăți fiscale | Finanţele publice locale

Tags:

activitatea băncilor | schimb de informatii | institutii financiare

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon