News

Finanțare pentru realizarea ideilor de afaceri inovatoare în cadrul Programului de susținere a inovațiilor digitale și startup-urilor tehnologice

În perioada 7-8 februarie 34 de companii debutante sau persoane fizice, care intenționează să înființeze o afacere, prezintă ideile inovatoare în fața Comitetului de evaluare al Programului de susținere a inovațiilor digitale și Startup-urilor tehnologice.

 

În urma evaluării finale vor fi selectate 10 cele mai inovatoare idei, care vor accesa de la stat finanțare nerambursabilă de până la 500 mii lei pentru a-și implementa proiectele în practică. Din Comitetul de evaluare fac parte reprezentanți din cadrul ODA, Ministerului Economiei, dar și experți externi în domeniu.

 

În deschiderea evenimentului directorul ODA, Dumitru Pîntea, a felicitat semi-finaliștii pentru curaj și creativitate în conceperea inovațiilor digitale în domeniul antreprenorial.

 

„Pe parcursul a două zile ne propunem să identificăm 10 cele mai inovatoare proiecte investiționale, care vor contribui la reformarea modelului de producţie prin implementarea unor inovații sau, în general, lansează un produs nou, identifică o nouă sursă de materie primă sau accesează o nouă piaţă de desfacere”, a declarat Dumitru Pîntea.

 

Secretarul de stat al Ministerului Economiei, Viorel Garaz, a reafirmat susținerea statului pentru implementarea inovațiilor digitale în domeniul afacerilor.

 

„Domeniul IT generează 4% din PIB-ul Republica Moldova. Acest lucru se datorează susținerii și creării politicilor corecte pentru dezvoltarea acestui sector. Ministerul Economiei, în calitate de partener strategic al mediului de afaceri local, vine să susțină cu finanțare nerambursabilă, prin Programul de susținere a inovațiilor digitale și Startup-urilor tehnologice, companiile mici mijlocii și companiilor debutante din domeniul inovațiilor și tehnologizării, care, ulterior, vor fi transpuse și în alte domenii cum ar fi industrie, agricultură ecologică și altele.”

 

Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, a salutat interesul de care dau dovadă antreprenorii pentru inovații.

 

„Startup-urile reprezintă o prioritate pentru Moldova. Avem idei, talente și am vrea ca oamenii care pot genera inovații să poată genera acestea, aici, acasă. Noi ne bucurăm că împreună cu Ministerul Economiei și ODA am reușit să conceptualizăm Programul de Inovații Digitale și Startupuri Tehnologice, căci este important ca statul să susține ideile și afacerile care sunt la început de cale. Consider că este un timp foarte potrivit pentru Moldova de a lansa acest program, deoarece trăim revoluția tehnologică, și acum putem da naștere la Startup-uri care pot avea un impact atât la nivel național, cât și la nivel global. Pentru Moldova domeniul IT este un dragon al economiei țării, și pe acest domeniul noi vrem să construim o industrie de startup-uri și de inovații digitale.”

 

Programul de susținere a inovațiilor digitale și Startup-urilor tehnologice a fost lansat de ODA în luna octombrie 2022, având drept obiectiv promovarea inovațiilor tehnologice, accelerarea implementării economiei digitale, circulare și tehnologice, precum și creșterea competitivității economice a Republicii Moldova în domeniul inovării digitale, tehnologiilor ecologice și producției sustenabile.

 

În cadrul primului Apel de proiecte al Programului, defășurat în perioada noiembrie-decembrie 2022, au fost recepționate 70 de aplicații,  dintre care 34 de proiecte au fost propuse Comitetului de evaluare al Programului. Acesta va selecta cele mai inovatoare idei, care vor beneficia de finanțare nerambursabilă de până la 500 mii lei cu o contribuție proprie de 20% din valoarea proiectului investițional, ținându-se cont de următoarele criterii:

  • nivelul inovator al tehnologiei, produsului și/sau serviciului propus pentru finanțare este descris în detaliu, iar valoarea acestei oportunități de finanțare este clar formulată;
  • potențialul de dezvoltare și de promovare pe piață a produsului și/sau serviciului propus pentru finanțare este justificat în mod rezonabil;
  • potențialul de piață demonstrat pentru afacerea în cauză care poate include proiecții ale cererii viitoare bazate pe criterii de referință naționale/ internaționale rezonabile;
  • planul de activități pentru dezvoltarea și promovarea produsului și/sau serviciului propus pentru finanțare este descris în mod clar și realist;
  • capacitatea echipei de implementare (personalul și competențele acestuia) a tehnologiei, produsului și/sau serviciului inovator sunt demonstrate și argumentate;
  • fezabilitatea costurilor și bugetului propus, inclusiv conformitatea cu lista costurilor eligibile și neeligibile;
  • dovezi bazate pe date privind oportunitățile de a crea beneficii sociale, economice sau de mediu sau beneficii în urma finanțării proiectului;
  • explicația detaliată a costurilor care acoperă alinierea la cheltuielile eligibile și planul de extindere și de penetrare pe o piață nouă/existentă.

 

 

Implementarea acțiunilor Programului de susținere a inovațiilor digitale și Startup-urilor tehnologice sunt finanțate din bugetul de stat și susținute prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Instituții:

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

641 views

The date of publishing:

08 February /2023 08:22

Domeniu:

Noutăți

Tags:

finantare | sectorul IMM | Proiect

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon