News

Guvernul a susținut majorarea veniturilor și cheltuielilor FAOAM

 

Fondurile asigurării obligatorii de asistență medical (FAOAM) pentru anul 2023 vor fi majorate la capitolele venituri și cheltuieli cu circa 399,8 mil. lei sau cu 2,8% mai mult decât volumul aprobat inițial. Respectiv, veniturile și cheltuielile fondurilor vor constitui 14,54 mld. lei.

 

În cadrul ședinței din 4 octombrie anul curent, Guvernul a susținut proiectul modificărilor la Legea nr. 358/2022, elaborat cu scopul precizării veniturilor și cheltuielilor FAOAM în rezultatul analizei indicatorilor fondurilor pe parcursul anului, acoperirii cheltuielilor pentru serviciile medicale prestate cetățenilor refugiați din Ucraina, majorării salariilor personalului din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, începând cu 1 octombrie 2023 etc.

 

Conform datelor prezentate în cadrul ședinței executivului, la situația din 31 iulie curent, veniturile totale ale FAOAM au fost executate în volum de 6,68 mld. lei, ceea ce reprezintă un grad de realizare de 47,2% de la planul precizat. Veniturile proprii au fost acumulate în sumă de 4,4 mld. lei sau la nivel de 60,4% din suma anuală precizată și cu 727, 6 mil. lei sau cu 19,8% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022.

 

Totodată, cheltuielile executate ale fondurilor în perioada analizată au constituit circa 7,332 mld. lei, ceea ce reprezintă un grad de realizare la nivel de 51,8% de la aprobat anual. Din suma totală a cheltuielilor executate partea preponderentă - 99,2%, revine Fondului pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice (Fondul de bază). Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, cheltuielile FAOAM au crescut cu 554,1 mil. lei sau cu 8,2%.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

558 views

The date of publishing:

05 October /2023 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

FAOAM

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon