News

În atenția persoanelor fizice care intenționează să vămuiască mijloace de transport cu aplicarea scutirii de 70% reducere

În perioada 1 iulie – 22 octombrie 2023, persoanele fizice au solicitat plasarea în regim vamal de import a 3539 de mijloace de transport, cu achitarea accizei în mărime de 30% din cota accizei stabilită pentru anul 2023, aferent mijloacelor de transport cu termenul de exploatare de 7 ani, informează Serviciul Vamal.

 

Totodată, la cererea persoanelor fizice care au introdus mijloace de transport în regim vamal de admitere temporară și au fost distruse sau vândute la piese (fapt confirmat prin documente justificative sau prin declarația pe propria răspundere a persoanei), în perioada de referință au fost vămuite 515 mijloace de transport, cu achitarea plății unice în cuantum de 15000 de lei pentru fiecare mijloc de transport, cu eliberarea formularului tipizat TV-14.

 

 

În context, Serviciul Vamal amintește că în regiunea Sud a țării sunt 14 posturi vamale, în regiunea Centru sunt 24 posturi vamale și în regiunea Nord sunt 5 posturi vamale, unde persoanele fizice se pot apropia cu mijlocul de transport și actele de rigoare și să solicite vămuirea cu aplicarea scutirii de 70 % reducere.

 

Pentru evitarea situațiilor când un post vamal este suprasolicitat, iar în altele nu sunt persoane, autoritatea vamală solicită ca persoanele să se apropie la posturile vamale din proximitate. Exemplu: persoanele din Ungheni se pot apropia la ZEL UNGHENI (PVI), persoanele din Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia se pot apropia la VADUL LUI VODĂ (PVIC), persoanele de la Soroca se pot apropia la SOROCA (PVFS, FLUVIAL, INTERN), persoanele de la Strășeni se pot apropia la STRĂŞENI (SUBZONA 4,5 ZEL BĂLŢI) (PVI), persoanele din Rezina se pot apropia la REZINA (PVI), persoanele de la Taraclia se pot apropia la ZAL TARACLIA (PVI), etc.

 

Lista detaliată a posturilor poate fi consultată accesând acest link.

 

Notă: Termenul de acordare a scutirilor de la plata drepturilor de import pentru cetățenii reveniți, extins până la 1 octombrie 2025

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

736 views

The date of publishing:

25 October /2023 08:00

Domeniu:

Noutăți

Tags:

vămuirea mașinilor

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon