News

În Moldova va fi interzisă activitatea de prestare a serviciilor privind activele virtuale

Activ virtual este o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă ori garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar care poate fi tranzacționată în mod electronic, transferată sau utilizată în scopul efectuării de plăți sau investiții. Activele virtuale nu includ reprezentările digitale ale monedelor fiduciare (fiat), ale valorilor mobiliare și ale altor active financiare stabilite de legislația națională.

 

În „MO” a fost publicată Legea nr. 66 din 30.03.2023 pentru modificarea unor acte normative care prevede completarea Legii nr. 308/2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului cu noțiuni noi, introduse în contextul apariției și dezvoltării rapide a utilizării monedelor virtuale și existenței riscului utilizării abuzive ale acestora în scopul spălării banilor/finanțării terorismului.

 

Totodată, conform completărilor publicate ce vor intra în vigoare la 1 iulie 2023, furnizor de servicii privind activele virtuale se va considera persoană fizică sau juridică care prestează în calitate de profesionist, pentru/sau în numele altei persoane fizice sau juridice, una sau mai multe dintre următoarele activități sau operațiuni: schimb între activele virtuale și monedele fiduciare; schimb între una sau mai multe forme de active virtuale; transfer de active virtuale; păstrare și/sau administrare a activelor virtuale sau a instrumentelor care conferă dreptul de control asupra activelor virtuale; participare la și prestare de servicii financiare privind oferta unui emitent și/sau vânzarea unui activ virtual.

 

Legea nr. 308/2017 a fi suplinită cu prevederea conform căreia se interzice pe teritoriul Republicii Moldova activitatea de prestare a serviciilor privind activele virtuale, inclusiv în cazurile în care această activitate este auxiliară/ suplimentară activității de bază. Desfășurarea activității contrar interdicției se va pedepsi în conformitate cu art. 263 alin. (9) din Codul contravențional sau art. 241 alin. (1) lit. b) din Codul penal.

 

Odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări, Serviciul Fiscal de Stat va fi responsabil de crearea, gestionarea și actualizarea Registrul fiduciilor, care va conține inclusiv informațiile privind beneficiarul efectiv al fiduciilor.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1201 views

The date of publishing:

13 May /2023 07:58

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

moneda virtuală

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon