News

La 1 aprilie 2024 pensiile şi unele prestații sociale se indexează cu 6%

Casa Națională de Asigurări Sociale anunță că la 1 aprilie 2024 pensiile şi unele prestații sociale se indexează cu 6%. Indexarea este prevăzută pentru: pensiile pentru limită de vârstă, de dizabilitate, de urmaș; pensiile pentru vechime în muncă; pensiile funcţionarilor publici, colaboratorilor vamali, judecătorilor; plățile periodice/lunare capitalizate; indemnizațiile de dizabilitate; pensiile și compensațiile bănești lunare stabilite cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl; pensiile militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri; indemnizațiile urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19.

Indexarea s-a efectuat  pentru partea pensiei care nu depășește 13700 lei.

Începând cu 1 aprilie 2024 cuantumul pensiei minime constituie:

  • pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare – 2777,86 lei,  
  • de dizabilitate severă – 2083,40 lei,
  • de dizabilitate accentuată – 1944,50 lei,
  • de dizabilitate medie  - 1388,93 lei.

În contextul majorării pensiei minime de la 1 aprilie 2024 sunt recalculate şi alocaţiile sociale de stat de care beneficiază unele categorii de persoane.

Este important de menționat că procesul de indexare a pensiilor  şi majorare a alocaţiilor este efectuat de către Casa Națională de Asigurări Sociale, din oficiu, fără depunerea cererilor de către cetățeni.

 

Instituții:

Casa Națională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova

388 views

The date of publishing:

04 April /2024 08:00

Catalogul tematic

Noutăți | Asigurare socială de stat

Tags:

indexarea pensiilor | prestatii sociale | pensii

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon