News

Mai multe drepturi pentru persoanele fizice la prelucrarea datelor cu caracter personal

Persoanele fizice ar putea beneficia de mai multe drepturi în procesul de prelucrare a datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Un proiect de lege în acest sens, elaborat recent de către Ministerul Justiției, cu suportul mediului de afaceri și al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, a fost supus consultărilor publice. 

 

Astfel, proiectul de lege conține prevederi care vor contribui la consolidarea drepturilor existente pentru persoanele fizice vizate în datele cu caracter personal și au fost introduse drepturi noi. Este vorba despre:

- dreptul la portabilitatea datelor, care va facilita transmiterea lor de la un furnizor de servicii la altul;

- dreptul la ștergere, care va putea fi aplicat atunci când persoana nu va mai dori ca propriile date să fie prelucrate și nu vor exista motive întemeiate pentru păstrarea lor;

- dreptul de a ști când securitatea datelor a fost încălcată. În acest caz, companiile și organizațiile vor fi obligate să notifice autoritatea competentă de supraveghere despre orice încălcare. Astfel, persoanele fizice vor putea deține un control mai riguros asupra datelor cu caracter personal care le vizează.

 

De asemenea, proiectul va consolida instrumentele pentru transferurile internaționale de date, cum ar fi clauzele contractuale standard pre-aprobate, regulile corporative obligatorii, codurile de conduită și mecanismul de certificare. Totodată, va asigura și va recunoaște dreptul la libertatea de exprimare.

 

Proiectul de lege va transpune prevederile Regulamentului General al Uniunii Europene privind Protecția Datelor (GDPR) și va asigura un nivel înalt de protecție a datelor cu caracter personal, în strictă conformitate cu instrumentele juridice și standardele internaționale ale UE și ale Consiliului Europei.

 

Proiectul de lege poate fi accesat AICI.

615 views

The date of publishing:

07 August /2023 13:36

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

date cu caracter personal | date cu caracter personal

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon