News

Modul de utilizare de către moștenitor a mijlocului de transport importat de persoana cu dizabilități ale aparatului locomotor va fi stabilit în CF

 

Proiectul de lege privind modificarea unor acte normative ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2024, propus de Ministerul Finanțelor pentru consultări publice, prevede completarea art. 124 alin.(14) pct.2) din Codul fiscal (CF) cu prevederi ce vor reglementa modalitate de utilizare de către moștenitor a mijlocului de transport destinat transportării persoanei cu dizabilități ale aparatului locomotor, în cazul decesului beneficiarului inițial.

 

Astfel, în condițiile aprobării proiectului în redacția propusă de către autori, în cazul în care persoana cu dizabilități locomotorii care a beneficiat de facilitățile fiscale și vamale a decedat, moștenitorul mijlocului de transport cu destinație specială destinat transportării persoanei cu dizabilități ale aparatului locomotor va fi obligat în termen de 30 de zile de la data acceptării moștenirii fie să achite drepturile de import, conform art.1275 din Codul vamal, fie să abandoneze în favoarea statului mijlocul de transport respectiv.

 

Totodată, se propune ca  după expirarea acestui termen, în cazul în care moștenitorul nu întreprinde acțiunile menționate, Serviciul Vamal va emite decizie de regularizare pe moștenitor cu încasarea drepturilor de import, conform art.1275 din Codul vamal.

 

De menționat, că proiectul prevede punerea în aplicare a normei date la data publicării în „Monitorul oficial”.

------------------------------------------------------------------

 

Codul Vamal nr. 1149/2000

Articolul 1275. Apariţia obligaţiei vamale în cazul neexecutării 

                         unor obligaţii

(1) Obligaţia vamală apare:

a) în cazul neexecutării obligaţiilor ce rezultă din păstrarea mărfurilor în depozit provizoriu;

b) în cazul neîndeplinirii uneia dintre condiţiile stabilite prin destinaţia vamală sub care au fost plasate mărfurile;

c) în cazul utilizării mărfurilor în alte scopuri decît cele stabilite prin destinaţia finală a acestora, cu excepţia exportului, dacă în această bază au beneficiat de un tratament tarifar favorabil.

(2) În cazurile specificate la alin.(1), obligaţia vamală apare la data producerii situaţiilor respective.

(3) Plătitor vamal este titularul declaraţiei sumare de plasare a mărfurilor în depozit provizoriu sau titularul destinaţiei vamale sub care a fost plasată marfa.

(4) Dacă obligaţia vamală a apărut pentru o marfă care beneficiază sau ar fi putut beneficia de un tratament tarifar preferenţial, cuantumul obligaţiei vamale se determină prin aplicarea acestui tratament preferenţial.

 

 

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Serviciul Fiscal de Stat

509 views

The date of publishing:

24 May /2023 07:58

Domeniu:

Noutăți

Tags:

persoane cu dezabilitati | mijloc de transport | moştenire

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon