News

Pensionarii care continuă să activeze în câmpul muncii ar putea fi exceptați de la plata contribuțiilor obligatorii

Persoanele care continuă să activeze în câmpul muncii după ce și-au exercitat dreptul la pensie pentru limita de vârstă, vor avea posibilitatea de a opta, fie pentru plata contribuțiilor la bugetul asigurărilor sociale de stat, cu reexaminare periodică a cuantumului pensiei, în conformitate cu prevederile legale, fie exceptarea de la plata contribuțiilor la BASS, cu determinarea mărimii pensiei în baza contribuțiilor efectuate până la data depunerii unei cereri.

 

În Parlament este înregistrat un proiect de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea privind sistemul public de asigurări sociale nr.489/1999 și Legea nr.1585/1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală), ce are ca scop susținerea angajaților pensionari.

 

Astfel, persoanele care vor alege să fie exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de stat, vor depune o cerere la subdiviziunea Casei Naționale de Asigurări Sociale, prin care vor solicita exceptarea de la plata contribuțiilor la BASS. În cazul în care nu au depus cererea menționată, acestea vor continua să achite contribuțiile la BASS cu reexaminarea periodică a cuantumului pensiei, în conformitate cu prevederile legale.

 

Totodată, proiectul prevede și modificarea Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, astfel încât pensionarii angajați în câmpul muncii să nu achite contribuțiile de asigurare obligatorie de asistență medicală, la fel ca persoanele care beneficiază pe deplin de dreptul lor la pensie.

 

Conform datelor Biroului Național de Statistică, populația ocupată în câmpul muncii, cu vârsta peste 65 de ani constituie 22,6% din total.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

997 views

The date of publishing:

06 September /2023 09:06

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

pensionari | Contribuţii de asigurări

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon