News

POLMED23 pentru perioadele fiscale începând cu luna octombrie 2023

Ministerul Finanțelor a propus pentru consultări publice proiectul Ordinului privind aprobarea formularului Dării de seamă privind taxa pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului (POLMED23) și a Instrucțiunii de completare a acesteia.

 

Conform proiectului, POLMED23 va fi aplicabil pentru perioadele fiscale începând cu luna octombrie 2023, inclusiv, iar pentru perioadele fiscale de până în luna septembrie 2023 inclusiv obligațiile aferent taxei pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului, se declară conform formularului POLMED 17. 

 

Totodată, proiectul stabilește că la determinarea obligației privind taxa pentru ambalaje urmează să participe:

  • cantitatea de ambalaje plasate pe piață pe parcursul perioadei fiscale;
  • țintele de valorificare, atinse de fiecare subiect.

 

De asemenea,  în contextul modificărilor operate în Legea nr.1450/1998 privind plata pentru poluarea mediului, proiectul mai prevede periodicitatea prezentării dării de seamă:

  • lunar – pentu subecții ce nu sunt înregistrați în SIA ”Managementul deșeurilor” și respectiv nu își execută obligația sa de reciclare a ambalajelor, devenite deșeuri prin aplicarea principiului responsabilității extinse a producătorilor.
  • anual - pentu subecții ce își execută obligația de reciclare a ambalajelor, devenite deșeuri.

 

Amintim, în Monitorul din 1 septembrie curent a fost publicată Legea nr. 247 din 31 iulie 2023 pentru modificarea Legii nr. 1540/1998, modificările fiind operate în scopul armonizării unor aspecte ce țin de aplicarea principiilor responsabilității extinse a producătorului (REP) de ambalaje. Detalii aici.

 

Totodată, la acest subiect vă recomandăm să consultați și articolul Taxa pentru poluarea mediului: modificări aferente bazei impozabile, termenului de raportare și facilităților acordate.

 

Proiectul privind aprobarea formularului POLMED23, inclusiv formularul dării de seamă și Instrucțiunea de completare poate fi consultat aici până la 22 septembrie curent.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova

3106 views

The date of publishing:

14 September /2023 11:57

Catalogul tematic

Taxa pentru poluarea mediului

Tags:

poluarea mediului

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon