News

Proiectul politicii fiscale și vamale 2024: TVA

Codul fiscal ar putea fi completat la art. 99  alin. (4), în partea ce ține de aprecierea bazei impozabile cu TVA în cazul în care mărfurile și serviciile de producție proprie a contribuabilului se transmit fără plată terților persoane. Astfel, valoarea impozabilă a livrărilor de mărfuri și servicii de producție proprie va constitui costul de producție al acestora. Măsura este prevăzută în proiectul de lege ce vizează politica fiscală și vamală 2024, propus pentru consultări publice de către Ministerul Finanțelor.

 

Totodată, la capitolul TVA, proiectul mai prevede completarea articolului 102 alin.12 din CF, în partea ce ține de acordarea dreptului la deducerea sumei TVA în luna în care a avut loc livrarea, în cazul emiterii de către furnizor a facturii fiscale sau a facturii fiscale electronice (e-facturii) în baza avizelor de însoțire a mărfii, până la data de 10 inclusiv a lunii următoare celei care a avut loc livrarea documentată. Conform notei proiectului, modificarea respectivă va permite automatizarea proceselor de evidență a mărfurilor în situațiile în care sunt utilizate avizele de însoțire a mărfurilor, precum și va asigura optimizarea volumului de documentație pe hârtie.

 

În același timp, în vederea respectării angajamentelor de armonizare a legislației fiscale și vamale, se propune modificarea regimului fiscal aplicat autoturismelor prin impozitarea acestora cu TVA pe principii generale, începând cu  1 ianuarie 2025, cu micșorarea graduală  a cotei accizei.

 

Proiectul mai prevede specificarea expresă a termenului de întocmire a Registrelor de evidență a procurărilor și livrărilor de mărfuri, servicii și anume până la data de 25 a lunii următoare perioadei fiscale. Modificarea respectivă care ca scop racordarea termenului de întocmire a Registrelor respective cu termenul de prezentare a Declarației privind TVA.

 

Proiectul de lege ce vizează politica fiscală și vamală 2024 este la etapa de consultări publice. Cu detalii vom reveni pe parcursul promovării documentului.

 

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1081 views

The date of publishing:

25 May /2023 08:23

Catalogul tematic

T.V.A.

Tags:

T.V.A

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon