News

SFS poate sancționa persoana cu funcție de răspundere și pentru fapte contravenționale

Serviciul Fiscal de Stat, în calitate de organ de control,  poate aplica sancțiuni atât pentru încălcări fiscale prevăzute de Codul fiscal, cât și pentru încălcări prevăzute expres de alte acte normative, cum sunt, spre exemplu, Legea nr. 1466/1998 cu privire la reglementarea repatrierii de mijloace băneşti, mărfuri şi servicii provenite din tranzacţiile economice externe, Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi ș.a.

 

În articolul Valeriei Sorocean „Faptele contravenționale pentru care SFS poate sancționa persoana cu funcție de răspundere”, publicat în ediția din aprilie a „monitorului fiscal FISC.md”, autorul atrage atenția că pentru încălcări fiscale, potrivit art. 232 din CF, pot fi atrase la răspundere următoarele persoane:

 

a) contribuabilul persoană juridică a cărui persoană cu funcție de răspundere a săvârșit o încălcare fiscală;

b) contribuabilul persoană fizică, care nu practică activitate de întreprinzător, ce a săvârșit o încălcare fiscală;

c) contribuabilul persoană fizică care practică activitate de întreprinzător, contribuabilul persoană fizică care desfășoară activități independente, contribuabilul care desfășoară servicii profesionale şi contribuabilul care practică activitate profesională în sectorul justiţiei care au săvârșit o încălcare fiscală sau ale căror persoane cu funcție de răspundere au săvârșit o încălcare fiscală.

 

Totodată, SFS, pentru anumite tipuri de contravenții prevăzute de Codul contravențional, este agent constatator și autoritate cu drept de aplicare a sancțiunii contravenționale. Astfel, autorul, într-un tabelul bine structurat, expune tipurile de fapte contravenționale, pentru care SFS poate amenda contravențional persoana cu funcție de răspundere și, nemijlocit care este mărimea sancțiunii.

 

Articolul va fi accesibil doar deținătorilor unui abonament al „monitorului fiscal FISC.md”.

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

402 views

The date of publishing:

09 April /2024 08:00

Catalogul tematic

Noutăți fiscale

Tags:

Cod fiscal | răspundere contravenţională | Serviciului Fiscal de Stat

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon