News

Supravegherea sistemului financiar non-bancar de către BNM

 

Codul contravențional ar putea fi suplinit cu un articol nou – 2901 ce va reglementa sancționarea în cazul activității neautorizate pe piața financiară nebancară.

 

În Parlament este înregistrat un proiect de lege privind modificarea unor acte normative, elaborat în vederea punerii în aplicare a Legii nr. 178/2020, care intră în vigoare la 1 iulie curent, ce prevede atribuirea Băncii Naționale a Moldovei a unor competențe de reglementare a sistemului financiar non-bancar (asigurarea transferului de atribuții conform Legii nr. 178/2022).

 

Astfel, se propune completarea Codului contravențional cu norme noi, conform cărora practicarea activităților profesioniste pe piața financiară nebancară, reglementate și supravegheate de BNM, fără a deține act permisiv sau fără îndeplinirea condiției de înregistrare pentru desfășurarea activității respective, va fi sancționată cu amendă de la 60 la 300 UC.

 

De asemenea, proiectul conține modificări și la Legea nr.1/2018 cu privire la organizațiile de creditare nebancară, ce se referă la cazurile în care activitatea OCN va putea fi suspendată. Astfel, pe lângă situațiile reglementate de art. 20 din Lege, activitatea va putea fi suspendată și la efectuarea de către OCN a operațiunilor fictive și fără acoperire reală în scopul prezentării incorecte a situației financiare.

 

Totodată, autoritatea de supraveghere va avea dreptul să solicite de la autoritățile publice și de la alte persoane, prezentarea oricăror informații de care dispun referitoare la activitatea OCN, administratori, acționari și beneficiarii efectivi ai acestora.

Proiectul poate fi consultat aici.

Instituții:

Banca Naţională a Moldovei | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

921 views

The date of publishing:

28 June /2023 07:59

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

autoritate de supraveghere | sectorul non-bancar | sistemul financiar

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon