News

Tot ce trebuie să știe companiile din Moldova despre noile reguli privind prețurile de transfer aplicabile de la 1 ianuarie 2024

Noile reguli ale prețurilor de transfer și cum trebuie să se pregătească societățile din Republica Moldova în contextul reglementărilor aplicabile începând cu anul următor au constituit principalele temele ale conferinței dedicate mediului de afaceri local, organizată la Chișinău de EY România și EY Republica Moldova.

 

Pentru o mai bună înțelegere a reglementărilor care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, dar și a perspectivei autorităților fiscale locale cu privire la reglementările nou introduse în domeniul prețurilor de transfer, experții EY Moldova, susținuți de către colegii din București, au oferit explicații amănunțite pe cele mai importante spețe care privesc noile reguli aplicabile începând de anul viitor în domeniul prețurilor de transfer.

 

“Am abordat cele mai importante aspecte legate de introducerea noii legislații privind prețurile de transfer și am răspuns tuturor întrebărilor primite de la participanți. De asemenea, am avut posibilitatea să dialogăm cu invitații speciali de la Ministerul Finanțelor și ai Serviciului Fiscal de Stat, de la care am aflat informații foarte utile pentru companii, pe subiectele dezbătute în cadrul conferinței”, a menționat Alexandru Șipitca, Senior Manager din cadrul Departamentului Asistență Fiscală EY Moldova.


 
Conferința a oferit celor 175 de participanți informații practice despre modul în care companiile își pot gestiona eficient riscurile legate de prețurile de transfer și despre cum se pot conforma cadrului de reglementare în evoluție din Republica Moldova. 

 

Pe de altă parte, au fost discutate aspecte legate de modul de pregătire a companiilor pentru controalele în domeniul prețurilor de transfer dintr-o perspectivă comparativă cu România. Experții EY România, pe baza experienței vaste pe astfel controale, au oferit explicații amănunțite și detalii cu privire la ce anume ar trebui să se aștepte societățile din Republica Moldova în cadrul acestor controale.


 
Alături de experții EY, la conferință au participat importanți invitați din partea autorităților fiscale din Republica Moldova, respectiv ministrul Finanțelor, Petru Rotaru și, din partea Serviciului Fiscal de Stat, Pavel Dima, care și-au exprimat punctele de vedere cu privire la noile reguli privind prețurile de transfer și au răspuns întrebărilor primite din partea participanților. 

 

Petru Rotaru - Ministrul Finanțelor: ”Am susținut propunerea venită din partea comunității de afaceri de amânare a aplicării amenzilor pentru încălcarea prevederilor legislației privind prețurile de transfer. Un proiect de lege a fost deja elaborat de Ministerul Finanțelor în acest sens și propus pentru examinare și consultare publică.”

 

Pavel Dima - SFS: ”Serviciul Fiscal de Stat va efectua mai întâi o verificare preliminară a respectării legislației privind prețurile de transfer, care va permite contribuabililor să-și ajusteze benevol neconcordanțele identificate în cadrul acestei verificări preliminare.  Doar în situația în care contribuabilul nu își va ajusta benevol prețurile de transfer ale tranzacțiilor controlate verificate, autoritatea fiscală va iniția un control fiscal conform regulilor generale stabilite de Codul Fiscal.”

 

Experții EY au prezentat și rezultatele primului studiu de piață în domeniul prețurilor de transfer realizat de către EY în Moldova, ale cărui concluzii relevă importanța majoră a subiectului pentru societățile multinaționale, în acord cu tendințele internaționale în domeniul fiscalității.

 

„Evenimentul a devenit rapid un adevărat forum pentru discuții deschise între companiile din Republica Moldova și autoritățile fiscale, precum și experții EY în domeniul prețurilor de transfer, ceea ce a permis dezbaterea unor perspective practice importante. De asemenea, a fost un bun prilej pentru a analiza cele mai bune practici în privința reglementărilor de prețurilor de transfer nou introduse în Republica Moldova”, a menționat la rândul sau Adrian Rus, Partener, Liderul Departamentului de Prețuri de Transfer, EY România.

 

Noile reguli privind prețurile de transfer vor avea la bază metodele și îndrumările stabilite de liniile directoare ale OCDE privind prețurile de transfer și vor fi obligatorii pentru agenții economici care vor efectua tranzacții cu persoane afiliate, atât rezidente, cât și nerezidente, care vor îndeplini anumite criterii specifice prevăzute de legislație în acest sens. 

 


Important de reamintit este faptul că introducerea regulilor privind prețurile de transfer este una dintre cele mai importante etape în evoluția și dezvoltarea sistemului fiscal din Republica Moldova, urmând ca, începând cu 1 ianuarie 2024, să intre în vigoare noile reglementări legale.

 


Despre EY România și EY Moldova

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajați în peste 700 de birouri în 150 de țări și venituri de aproximativ 49,4 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2023. Rețeaua noastră este integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienților servicii prin care să beneficieze de oportunitățile din întreaga lume.

Prezentă în România din anul 1992 și în Republica Moldova din anul 2001, EY furnizează, cu ajutorul celor peste 1.000 de angajați din România și Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale. Avem birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an, în luna iunie, la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year.

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1063 views

The date of publishing:

01 December /2023 11:21

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

preturi de transfer

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon