News

Vânzarea directă a VMS persoanelor fizice: platforma va fi lansată până la sfârșitul anului curent

Până la sfârșitul anului curent ar putea fi lansată platforma electronică care va permite cetățenilor să investească direct în valorile mobiliare de stat (VMS). Despre aceasta s-a anunțat ieri, 20 martie, în cadrul unui club de presă organizat de Ministerul Finanțelor, în contextul Săptămânii Internaționale a Educației Financiare (Global Money Week).

 

Ne ambiționăm să lansăm aplicația prin care persoanele fizice să poată tranzacționa direct valorile mobiliare de stat. Este un subiect discutat și din câte cunoaștem prezintă interes din partea cetățenilor. Vrem să dezvoltăm o platformă interactivă, la moment, suntem în proces de discuții cu dezvoltatorii, a menționat ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu.

 

Reamintim, persoanele fizice vor avea acces la cumpărarea VMS prin platforma electronică în care emisiunile de VMS vor fi efectuate prin plasament direct, fără licitații și fără aplicarea procedurii de subscriere. Investitorii retail vor avea disponibilă opțiunea de a vinde VMS înainte de scadență către emitent (Ministerul Finanțelor) sau către un dealer primar.

 

Astfel, platforma electronică va include totalitatea datelor privind achiziția directă a valorilor mobiliare de stat și vânzarea acestora până la scadență de către investitorii retail către dealerii primari sau către Ministerul Finanțelor care, în calitate de posesor al sistemului, va asigura condițiile juridice, organizatorice şi financiare pentru crearea, funcționarea și dezvoltarea platformei.

 

Platforma electronică pentru vânzarea VMS va fi gestionată de Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF) în comun cu Ministerul Finanțelor.

 

Achiziționarea și implementarea platformei electronice de vânzare a valorilor mobiliare de stat persoanelor fizice se va efectua din contul Proiectului USAID Transparența Sectorului Financiar în Moldova, iar cheltuielile de mentenanță pe viitor vor fi efectuate din bugetul de stat.

 

Totodată, Ministerul Finanțelor și-a propus până la data de 15 mai elaborarea Cadrului Bugetar pe Termen Mediu pentru următorii 3 ani, precum și aprobarea până la 1 iulie curent a Legii privind politica fiscală și vamală 2024 și a Legii bugetului de stat 2024 până în luna octombrie curent. De asemenea, pentru anul curent este planificată evaluarea costului-beneficiu a facilităților fiscal, lansarea procesului de rescriere a Codului fiscal, crearea a 3 Grupuri de lucru privind: activitatea nerezidenților, prețurile de transfer și cheltuielile privind deplasarea și delegarea, relansarea activității Consiliilor consultative în domeniile: fiscal-vamal, audit și contabilitate etc.

 

Instituții:

Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

580 views

The date of publishing:

21 March /2023 07:54

Domeniu:

Noutăți

Tags:

educatia financiara

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon