Prețurile de transfer

Workshopul „Prețurile de transfer: Cum să înțelegem și să interpretăm legislația": unele rezultate

La data de 3 noiembrie 2023 a avut loc workshopul „Prețurile de transfer: Cum să înțelegem și să interpretăm legislația", organizat de PwC Moldova în parteneriat cu Monitorul Fiscal. Doamna Olga Golban, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor, a fost invitat special.

 

Scopul workshopului a fost de a clarifica aspectele-cheie legate de implementarea prețurilor de transfer, atât din perspectiva Codului fiscal, cât și din cea a proiectului de ordin al Ministerului Finanțelor privind aprobarea Regulamentului cu privire la prețurile de transfer. 

 

Speakerii evenimentului, specialiști cu solidă pregătire în fiscalitate, au fost:

• Anastasia Dereveanchina – Manager Senior, departamentul de consultanță fiscală, PwC România și PwC Moldova

• Ilona Panurco – Liderul departamentului de servicii fiscale, juridice și de personal, PwC Moldova

• Anna Gîscă – Manager, departamentul de servicii fiscale, PwC Moldova

 

Discuțiile au acoperit o gamă largă de subiecte, inclusiv conceptul de prețuri de transfer, analiza funcțională și metodele de determinare a acestora, ajustările prețurilor de transfer și impactul acestora, precum și obligațiile de raportare și notificare către Serviciul Fiscal de Stat. Un accent deosebit a fost pus pe întocmirea și prezentarea informațiilor privind prețurile de transfer și a dosarului corespunzător.

Având ca participanți nu mai puțin de 52 de companii din diverse sectoare, inclusiv servicii financiare, industria auto, bunuri de larg consum, HoReCa, comerț, industria farmaceutică, tehnologia informației și telecomunicații, servicii și alte industrii, workshopul a reprezentat o oportunitate valoroasă de schimb de cunoștințe.

În timpul evenimentului a fost realizat și un sondaj printre participanți, având ca obiectiv evaluarea nivelului de pregătire a companiilor pentru implementarea prețurilor de transfer și identificarea principalelor lor preocupări în legătură cu acest proces.

Dintre cei prezenți, zece participanți au confirmat că sunt implicați în tranzacții cu persoane afiliate, valoarea acestora fiind de până la 20 de milioane  lei, în timp ce șaisprezece au confirmat că derulează tranzacții cuprinse între 21 și 50 de milioane lei. Un număr de douăzeci și două de participanți au menționat tranzacții cu valori care depășesc 51 de milioane lei, în timp ce patru au declarat că nu înregistrează tranzacții cu persoane afiliate.

Gradul de pregătire pentru noile reglementări privind prețurile de transfer care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2024 nu este însă la nivelul volumului de tranzacții cu persoane afiliate. Doar zece dintre participanți au confirmat o pregătire parțială, în timp ce patruzeci și trei au recunoscut că nu sunt pregătiți.

În privința consolidării capacităților pentru respectarea legislației privind prețurile de transfer, răspunsurile au variat. Nouă dintre participanți au menționat că vor avea o persoană dedicată în cadrul companiei, treisprezece au declarat că vor apela la un consultant extern, opt vor avea sprijin din partea grupului din care face parte compania, în timp ce douăzeci și patru încă nu au decis strategia.

Sondajul realizat a evidențiat și principalele motive de preocupare ale participanților legate de implementarea prețurilor de transfer și anume: douăzeci și șase dintre aceștia au menționat amenzile, paisprezece s-au arătat îngrijorați de interpretarea greșită a legislației fiscale, nouă s-au declarat preocupați de complexitatea și corectitudinea dosarelor, iar doi au menționat că acest proces le va aduce costuri suplimentare.

În concluzie, workshopul PwC Moldova a reprezentat o oportunitate pentru companii de a explora și înțelege mai bine regulile complexe ale prețurilor de transfer. Experiența și pregătirea speakerilor, împreună cu implicarea activă a participanților, au contribuit la reușita unui eveniment-cadru  menit să faciliteze adaptarea și conformarea la schimbările iminente ale legislației. Este esențial ca mediul privat  din Moldova să continue să fie proactiv și informat pe măsură ce legislația fiscală națională se armonizează cu cea europeană.

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1023 views

The date of publishing:

28 November /2023 15:40

Catalogul tematic

Prețuri de transfer

Tags:

preturi de transfer

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon