Analitica și statistica
Studiu: Moldova este departe de a avea o alimentație sigură
Rezultatele auditului legislației naționale ale Moldovei din domeniul securității alimentare au fost prezentate joi, în cadrul unei mese rotunde. Expertiza internațională a fost efectuată în cadrul proiectului ”Armonizarea politicilor în domeniul sanitar ale Republicii Moldova şi Georgiei cu cele din Uniunea Europeană”, realizat cu suportul Uniunii Europene și co-finanțat de Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei. Expertul internațional în domeniul securității alimentare, Ion Agafiței, a declarat că auditul a scos la iveală mai multe probleme din domeniu, care necesită o abordare responsabilă și sistematică din partea autorităților, dar și a societății civile. Republica Moldova este departe de a avea o alimentație sigură, iar unele acte normative în vigoare doar îngreunează activitatea producătorilor și viața consumatorilor, a opinat Agafiței. Într-un act normativ se cere de a indica data producerii, în alt document – data expirării. Codul Contravențional prevede însă sancțiuni doar pentru depășirea datei limită de consum. La moment, nu știm care lege este prioritară în Moldova. Astfel, e greu ca la un produs bun să faci etichetarea corespunzătoare, a continuat Agafiței. Auditul constată că, parțial, legislația moldovenească în domeniul siguranței alimentelor intră în contradicție cu cea europeană. Potrivit expertului, rezultatul evaluării denotă că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor nu-și exercită la nivelul corespunzător atribuțiile privind coordonarea activității de evaluare și comunicare a riscurilor ce țin de siguranța alimentelor. Astfel, s-a constatat că în cadrul ANSA activează un singur medic generalist, pe când numărul acestora ar trebui esențial majorat. Totodată, se face simțită o lipsă de fonduri financiare pentru programele de supraveghere, chiar și pentru domenii prioritare. Experții consideră oportun ca laboratoarele specializate din subordinea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare să treacă în gestiunea autorităților care realizează controlul și supravegherea în domeniul respectiv. De asemenea, experții recomandă crearea unui Departament de Integrare Europeană în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare pentru transpunerea legislației și solicitarea asistenței din partea UE și instituțiilor internaționale pentru creșterea competențelor.
via | sputnik.md
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1538 vizualizări
Data publicării:
25 Septembrie /2015 08:56
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
studiu | Moldova | alimentie | produse alimentare
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.