Diverse
Cristina Frolov: E mult mai dificil să muncești cu membrii familiei
Antreprenoare de succes, o femeie de afaceri mereu contra-cronometru, o soţie superbă și o mamă iubitoare. Cristina Frolov este un exemplu de femeie modernă care a ales de foarte tânără să continue munca părinților. În acest fel, tânăra și-a asumat responsabilitatea de a veni la cârma Fabricii de vinuri „Castel Mimi”, domeniu controlat mai mult de bărbați.
Cristina recunoaște că fără echipa sa și oamenii dragi din jurul său, care îi înfrumuseţează viaţa, nu ar fi putut ajunge la rezultatele de care se bucură astăzi. Deşi drumul spre succes a fost presărat cu spini, Cristina a avut forţa să revină de fiecare dată convinsă fiind că visul său va deveni realitate.
- Ce te-a determinat să preiei afacerea părinților ?
Responsabilitate. Eu am fost implicată în producerea vinului încă din 1998, atunci când părinții mei au decis că vor să-și lege viața de această industrie și au devenit proprietarii fabricii de vinuri din Bulboaca. Buneii mei, tatăl meu au lucrat la această vinărie. Practic a crescut acolo și cunoaște fiecare colț. A avut de mic acest vis să devină proprietarul vinăriei și să o mânuiască așa cum știe el mai bine.
Părinții au educat atât în mine, cât și în fratele meu spiritul acesta al responsabilității și să avem tenaticitatea de a ne descurca singuri în viață. Astfel, eu am mers la București unde am făcut facultatea de Administrarea Afacerilor în limba engleză. După licență am reușit să mă angajez la una din cele mai bune Tipografii din România în calitate de manager assistant.
Directorul mă aprecia mult pentru ideile pe care le aveam. Mie îmi plăcea mult ceea ce făceam.
Dar iată că a venit acest sunet de „chemare acasă”. Atunci când a venit propunerea de la tatăl meu, nu puteam să spun nu.
- Îți amintești prima perioadă de când ai pășit pragul vinăriei deja în calitate de angajat și nu ca fiica directorului? Cum au fost începuturile ?
Greu... Pe 1 septembrie 2009 a fost prima mea zi de lucru. Creșterea în carieră a fost treptată. Inițial am lucrat ceva timp în secţia de îmbuteliere, după am trecut la departamentul de producere, după la viță de vie, iar ulterior am activat la depozit și alte procese. Creșterea a fost ceva firesc. Momentul în care am fost numită director prin ordin a fost mult mai târziu decât momentul când am început să îndeplinesc această funcție.
La început făceam ce spuneau parinţii. Încet, încet am început să înțeleg lucrurile și am început să dau din coate. Responsabilitate creștea de la o zi la alta.
- Este mai ușor să gestionezi o afacere de familie?
Mulți consideră până în prezent că mie mi-a venit ușor pe motiv că este o afacere de familie. Categoric nu. Trebuie să știți că a lucra cu membrii familiei e mult mai dificil pentru că responsabilitatea este foarte mare pe motiv ca lucrezi pentru tine și viitorul tău. Membrii familiei mai dur „te cheamă la covor” atunci când o dai în bară.
Nu este un job cu un orar fix, iar zilele de odihnă sunt atunci când ai o fereastră liberă în agendă. 24 din 24 sunt în stare de alertă să nu se întâmple ceva. Îmi vine greu să mă deconectez de la munca de zi cu zi chiar și atunci când sunt în sânul familiei. Tot despre vin discutăm sau îl savurăm (zâmbește).
- Există stereotipul acesta în societate: că un director bărbat este mai bun decât un director femeie. Te-ai confruntat cu o astfel de abordare în raport cu tine?
Eu niciodată nu m-am simțit cumva mai inferioară sau superioară. Toți avem aceleași șanse. În momentul în care angajezi pe cineva în contract nu se stipulează sexul. Foarte mult contează pregătirea profesională și emoțională a persoanei care accede în funcție. Bărbaților le iese mai ușor să facă față acestora pentru ca nu sunt atât de implicați în treburile casnice. Totuși, vreau să remarc că simt o tendință pozitivă în R. Moldova atunci când responsabilitaţile din familie sunt împărțite la doi.
- Cum a fost să te impui în fața angajaților cu o experiență bogată în domeniu, tu fiind atât de tânără?
Îmi aduc aminte la început erau angajați oenologi, oameni bine instruți, cu experiență și mi-a venit greu să mă impun. Nu mă luau în serios.
La început eram intimidată pe motiv că mă vedeau ca o puștoaică și uneori chiar îmi ignorau indicațiile pe care le dădeam în companie. Am înțeles că trebuie să trag o linie roșie la slăbiciunile interioare și să demonstrez că sunt bună în ceea ce fac și nu pentru că am fost numită director de tata. Am început să-mă impun. La unele instituții unde mă duceam să rezolv anumite probleme mă întrebau unde este „nacialniku” când de fapt eu eram în fața lor.
Cea mai mare satisfacție am avut-o atunci când cei mai vârstnici angajați au început să mă sune să se consulte și să-mi ceară sfaturi pentru soluționarea problemelor.
- Cât de greu își poate croi o femeie un drum în carieră ?
În Moldova este dificil din mai multe puncte de vedere. În primul rând economic, trebuie să ai surse financiare proprii pentru a pune bazele afacerii, pentru că să te finanțezi din bănci și împrumuturi este scump. Doi, pentru o femeie este important să aibă o familie care să o susțină și să-i fie alături.
Atunci când o femeie are o idee și nu este susținută de membrii familiei, ea poate renunța foarte ușor... Pentru că așa suntem noi, prea mult ne bazăm pe părerea celor din jur.
- Care este cel mai mare risc pe care ți l-ai asumat pe parcursul carierei ?
În zilele noastre riscurile sunt coantificate prin bani. Risc în mediu de afacere înseamnă bani. Deci cel mai mare risc la moment a fost decizia de a restaura Castelul „Mimi” fără să știu când vor fi recuperați acești bani. Plus la toate nu știm care va fi feedback-ul oamenilor, dacă o să le placă sau nu.
- Ce te motivează și în ce măsură te obligă să mergeți mai departe în pofida greutăților?
Cea mai mare motivație este susținerea celor dragi. De asemenea, multă, multă energie îmi dă faptul că restaurarea Castelului Mimi este ceva util societăţii. Acesta va avea un efect pozitiv asupra dezvoltării satului meu natal dar și a turismului în ţară. Când faci ceva legat de istorie, vin și cultură greutățile se depășesc mai ușor.
- Dacă nu ar fi fost această afacere de familie ce ai fi ales să faci în viață?
Aș fi ales să fiu fie oenolog, fie bucătar șef.
- Care este rețeta succesului tău?
Insistența și ambiția. Un alt lucru important este responsabilitatea și faptul că lucrurile nu trebuie lăsate de azi pe mâine. Încredere și credință în Dumnezeu, fără de asta nu ajungi în vârf. Și cât mai multe cărți citite.
- Domeniul în care lucrezi este și foarte căutat și foarte solicitant pentru cei care se ocupă de el. Cât de greu este să te impui în domeniul ?
Cultura vinului este promovată de toți producătorii și de diferite organizații. Este greu pentru consumatorul moldovean care este foarte pretențios. Noi moldovenii vrem tot ce este mai bun, dar la un preț ieftin și este foarte greu să le explici oamenilor de ce un vin este mai scump și de ce un vin este mai ieftin.
Este foarte complicat să le explici oamenilor că pentru a avea un vin bun trebuie să-l pui într-un butoi francez care costă 900 de euro și îl poți folosi doar de trei ori. Este greu pentru că la noi societatea este învățată preponderent să bea vin de casă.
Dacă te-ai hotărât totuși să faci o afacere în acest domeniu trebuie să ai în primul rând un capital financiar, o poveste în care oamenii să creadă și o echipă bună care să meargă după tine până la capătul lumii.
- Avem specialiști în acest domeniu?
Avem specialiști foarte buni și asta o atestă premiile pe care le obținem la diverse concursuri internaționale. Numărul vinurilor care obțin aceste medalii crește de la an la an.
- Crezi că în acest domeniu teoria bate practica?
Fiecare oenolog are niște secrete care nu sunt scrise în nicio carte. Deci este o artă pe care fiecare o însușește diferit... Nu este o rețetă exactă, așa cum zeama poate fi pregătită de către zece gospodine și va ieși diferit la fiecare.
- Care sunt direcțiile în care dorești să evoluezi ?
Trebuie să aducem la bun sfârșit restaurarea Complexului Cultural Turistic „Castel Mimi”. Sperăm că o să fie ceva important la de ţară. Pe viitor, nu exclud ca voi dori implicarea în acțiuni sociale.
- Te-ai simțit vreodată discriminată că ești femeie ?
Cele mai penibile situaţii pentru mamele Moldovei este atitudinea societăţii faţă de hrănitul copilului în public. Sunt cazuri când mamele sunt trimise să hrănească copilul în toaletă. În așa cazuri întreb dacă persoanelor în cauză le place să mănânce în WC.
- Cum reușește și cum poate o femeie-lider din mediul de business să îmbine armonios responsabilitatea unei astfel de poziții cu viața de familie?
Ținând cont de faptul că stilul meu de viață este legat de fabrică, de vinuri, este foarte importat să-mi organizez timpul foarte bine. O echipă puternică pe care să mă pot baza este primordială. În fiecare domeniu trebuie să ai persoane talentate și de încredere.
- Dacă ar trebui să numești o personalitate feminină care te-a inspirat în vreun mod sau a avut un rol important în viața/carieră/etc., care ar fi aceasta?
Bunica mea, care a fost bucătar șef la un restaurant mare, bunica din partea tatălui care era dintr-o familie bogată care a pierdut tot și a găsit voință în sine și a crescut cinci copii și i-a realizat pe fiecare, mama mea desigur.... Fiecare din aceste femei m-au influențat mult.
- Care sunt micile plăceri ale vieții ?
Să savurez un vin bun cu o mâncare potrivită alături de cei dragi.
- Ce sfat le dai tinerelor femei care vor să se implice activ în viața social-politică sau în mediul de afaceri, dar au anumite temeri că nu vor reuși?
Să facă studii bune și să intre în esenţă atunci cand au de făcut ceva. Să fie ambițioase și foarte insistente.
Notă! Acest material este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia Programului.
Interviu realizat de Cristina Aramă
via | unimedia.info
6220 vizualizări
Data publicării:
02 Iunie /2015 09:15
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
antreprenori | Afacere | business | venit
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.