Diverse

Cum sa iti construiesti afacerea inainte sa renunti la job

Sa iti parasesti locul de munca pentru a te dedica propriei afaceri poate parea ca si cum vrei sa sari de pe o stanca pentru prima data fara nicio masura de siguranta. Insa trebuie sa stii sa sunt cai de a aborda aceasta situatie fara a distruge relatii profesionale, in timp ce faci economii substantiale si cresti sansele de succes pe viitor. Daca este facuta cum trebuie, parasirea unui job pentru a te dedica afacerii tale va fi o tranzitie naturala, chiar daca este prima data cand te aventurezi in necunoscut. Nu este o decizie usoara sa renunti la siguranta lui loc de munca, insa o afacere proprie vine cu mult mai multe beneficii si satisfactii profesionale. In plus, schimbi „cadradul banilor” ceea ce iti poate asigura un venit mai mare. Am facut o lista cu 10 lucruri pe care trebuie sa le faci inainte sa-ti dai demisia pentru a lansa propria afacere. Asigura-te ca:
  1. Oferi un produs sau serviciu bun?Trebuie sa existe o adevarata oportunitate de afaceri, sustinuta de un plan viabil construit pe un model de afaceri solid. Nu are niciun rost sa parasesti un job bine platit pentru banuiala unei oportunitati de afaceri.
  2. Exista clienti reali?Familia si prietenii nu sunt considerati clienti. Clientii reali pot fi distribuitori, retaileri, alte afaceri sau publicul larg, nu conteaza atata timp cat sunt reali si vor produsul. Si mai important, sunt dispusi sa plateasca pentru ceea ce le oferi.
  3. Ai destui bani la banca sa acoperi o perioada lunga fara venituri.Poate lua pana la 3 ani ca o afacere sa se dezvolte pana la punctul de a genera profit mai mare decat nevoile afacerii, si mai mult ca sa poata genera un venit generos pentru proprietar. Asigura-te ca ai banii necesari pentru aceasta perioada, atat pentru a sustine afacerea cat si pentru a putea trai fara sa fii stresat ca nu ai inca profit.
  4. Afacerea este mai satisfacatoare si mai placuta decat jobul.Trebuie sa fii pasionat si entuziasmat de afacere, altfel va esua. Cel care conduce o afacere da tonul intregii companii, deci fii sigur ca iti place ceea ce vei face dar ai si cunostintele necesare pentru a crea o afacere de succes.
  5. Produsul sau serviciul nu va fi dus la faliment de un competitor major.Daca un competitor major isi permite si face un efort sa iti surclaseze oferta, sa produca si sa vanda mai mult si mai ieftin decat tine, sansele de nereusita sunt mari. Trebuie sa gasesti elemente diferentiatoare care sa faca oferta ta unica!
  6. Afacerea nu va da faliment in 3-5 ani.Trista realitate e ca jumatate dintre companii nu mai exista dupa 5 ani de la deschidere, iar principalul motiv este lipsa unui profit. Un plan de afaceri bine pus la punct si implementarea lui cu constinciozitate pot face diferenta intre succes si esec.
  7. Ai dezvoltat disciplina de sine de care ai nevoie sa reusesti in afaceri.Cand nu ai un sef sau un sistem care sa te faca sa muncesti e usor sa-ti pierzi concentrarea. Cand amani afaceri importante pentru timp personal, iti minimizezi sansele la succes. In plus, o afacere te obliga sa fii permanent informat si in contact cu clientii.
  8. Ai devenit un expert in zona aleasa.Cand parasesti o cariera lunga intr-un domeniu pentru a te ocupa de ceva cu totul diferit, situatia poate deveni problematica. E mult mai usor sa faci tranzitia de la un loc de munca la o afacere intr-un domeniu similar, pentru ca ai mult mai multa credibilitate si cunostinte pentru a crea un sistem care sa functioneze.
  9. Ai destule contacte. O retea de contacte productiva este de mare pret cand cladesti o afacere. Daca ai oamenii de care ai nevoie, disponibili la momentul potrivit, afacerea ta are mai multe sanse de reusita. In plus, foloseste unelte ca LinkedIn si Facebook pentru a-ti extinde reteaua de parteneri, clienti si angajati.
  10. Ai mentori si consilieri. Acesti oameni te pot ajuta sa-ti dezvolti afacerea, sau te pot sfatui cand sa renunti la ea daca e cazul. Oamenii de succes invata de la alti oameni care au atins deja succesul inaintea lor.
Totul se reduce la cat de bine te cunosti pe tine si afacerea pe care vrei s-o initiezi. Este important sa-ti dezvolti afacerea cat de mult, in timp ce inca iti mentii locul de munca, pentru ca nu vei genera mult profit la inceput. Pastreaza-ti jobul pana vei fi obligat sa alegi intre el si noua afacere.

via www.gandeste-pozitiv.ro

2285 vizualizări

Data publicării:

17 Noiembrie /2014 11:14

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

muncă | Afacere | produse | venituri

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon