01
10 2016
960

Daniela Glodeanu, tânăra proactivă care crede cu tărie că educația financiară poate contribui la dezvoltarea întregii societăți

Daniela Glodeanu este o tânără din Republica Moldova ce crede cu desăvârșire că educația financiară poate contribui la dezvoltarea întregii societăți. A lansat și o organizație un proiect cu scopul de a contribui la sporirea gradului de educație financiară din țara noastră.

Mai multe detalii despre proiect, dar și despre cum vede dezvoltarea economiei din țara noastră, aflați în cadrul unui interviu realizat de Bani.md.

Ce este PROACTIVE?

— PROACTIVE este un proiect, născut din inițiativa de a aduce o schimbare pozitivă în societate, de a ajuta companiile și economia să crească, pregătind contabili și manageri profesioniști. Credem cu tărie că educația financiară poate contribui la dezvoltarea întregii societăți, prin aceasta cetățenii devenind mai încrezuți și mai motivați de a deschide o afacere și de a ajuta la ridicarea economiei țării noastre.

De unde a pornit ideea de a lansa această organizație, ținând cont de existența numeroasă pe piață a companiilor de consultanță?

— Inițial, noi am scris un proiect „Contabilitate pentru mămici cu pici”, ne doream să organizăm instruiri în domeniul contabilității pentru mamele, care erau în concediul de îngrijire al copilului atunci când a avut loc trecerea la noile Standarde Naționale de Contabilitate, astfel devenind competitive pe piață, când se întorc din concediul de îngrijire al copilului.

Chiar dacă nu am primit finanțare pentru acest proiect, am pornit totuși activitatea ca ulterior, când vom deveni sustenabili să implementăm proiecte „de suflet”, așa cum visam la început.

Pot chiar să mulțumesc că nu am avut nici o finanțare pentru proiectul nostru, pentru că așa am devenit foarte creativi și avem proiecte interesante, la care încă nici o comapanie din domeniul consultanței nu s-a gândit.

De asemenea, fiind mereu în domeniul instruirilor și consultanței, zilnic eram întrebați de ce toate instruirile sunt concentrate în Chișinău și de ce oamenii/agenții economici din regiuni au fost dați uitării. Așa și s-a născut ideea PROACTIVE, din dorința de a aduce posibilitatea studierii contabilității în fiecare casă din Moldova și chiar peste hotare, pentru că sunt colegi de breaslă, care muncind peste hotare au colectat un capital și doresc să-l investească aici, pornind o afacere, dar nu are cum să vină acasă pentru cursurile de contabilitate, care sunt necesare în condițiile deschiderii unei afaceri.


Cum vă propuneți să ajutați mediul de afaceri?

— Motivând...vom avea proiecte sociale, spre exemplu pentru mămici tinere, care o perioadă nu au fost încadrate în muncă și acum le vine greu să exceleze în carieră. Încurajând...ne dorim ca toți oamenii să aibă acces la informații și soluții la problemele din domiul financiar-contabil, pentru aceasta vom avea cursuri la distanța unui click. Dezvoltând...proiecte, legi prin care să reducem birocrația în domeniul evidenței contabilității, astfel încât managerul să se gândească cum să dezvolte și să scaleze businessul, în loc să se ocupe de facturi, dări de seamă, acte necesare și mai puțin, etc.

Cine sunt cei care își împart experiența?

— Instruirile sunt susținute de formatori profesioniști, neapărat practicieni și experți în domeniul din care vin. Pe viitor, ne propunem să invităm și experți de peste hotare, care vor ajuta companiile să își ducă afacerile și peste hotarele țării noastre.

Care este viziunea ta cu referire la dezvoltarea antreprenoriatului social în RM?

— Astăzi, antreprenoriatul social prinde aripi tot mai puternice în Moldova și asta mă bucură foarte mult. Am avut ocazia să colaborez cu companii ca Dulce Plai, Edujoc, Floare de Cires, etc. Liderii acestor companii sunt în dezvoltare continuă, ei inspiră pe toată lumea și sunt foarte activi. Societatea noastră are nevoie de oameni și companii, cu o responsabilitate socială puternică pentru a „molipsi” și pe alții să acționeze în acest fel. Desigur nu aș putea să descriu totul în culori vii, sunt și multe probleme, care se rezumă la concurență, birocrație, insuficiența resurelor pentru promovare sau dezvoltare, etc. Dar acestea se pot obține, dacă muncești 25 ore pe zi.

Fiind membru al JCI, cum consideri că te-a ajutat această organizație în activitatea ta?

— Mulți din tinerii antreprenori, nici nu vizează ce potențial îți poate oferi această organizație. În primul rând prin interacțiunea cu oameni dornici să exceleze în ceea ce fac, lângă care nu poți decât să îți dorești același lucru.

JCI dezvoltă și scoate ce este mai bun din tine, prin implicarea în proiecte, întâlniri cu antreprnori de succes de la noi din țară, traininguri de dezvoltare personală și profesională, interacțiuni cu membrii JCI din alte țări. Aici îți poți găsi: prieteni, parteneri, clienți, mentori și resurse ieftine de dezvoltare a propriului business.

Personal, prin intermediul JCI am făcut un parteneriat cu Monitorul Fiscal FISC.MD, proiectul nostru devenind mai vizibil.

La moment, lucrăm foarte insistent la proiectul CLUSTER, prin care ne propunem să construim un spațiu de lucru (coworking) pentru membrii și non-membrii JCI, unde rezidenții vor putea să își dezvolte businessul de la start-up la afaceri cu sute și mii de angajați.


Care sunt planurile de viitor?

— ...multe și ambițioase. Dacă să vorbim din perspectiva PROACTIVE, ne dorim să dezvoltăm câteva proiecte ce vor ajuta la îmbunutățirea mediului de afaceri din RM.

Acestea ar fi:

Școala Contabilului Bogat – noi am lansat acest curs în Chișinău, dar acum lucrăm intens pentru a-l transfera și în regiuni. Pentru că sunt sigură că a apărut o întrebare la denumirea cursului, voi răspunde: De ce Bogat? – pentru că noi punem accent pe logica situațiilor contabile, învățăm cum să optimizezi cheltuielile și să majorezi veniturile, prin analiză financiară, fiscalitate și exerciții practice. Iar angajatorii vor plăti salarii mai bune contabililor, care ajută copania să fie mai profitabilă.

DEX Contabil pentru manageri – cred că suntem primii, care am lansat un curs practic despre contabilitatea pentru manageri/directori. Tot mai mulți businessmani, cu cifre de afaceri de milioane, susțin că fiecare antreprenor trebuie să știe contabilitate, pentru a controla mai ușor și a îmbunătăți procesele din compania sa.

De asemenea, avem un proiect în parteneriat cu Monitorul Fiscal FISC.MD „E zi de joi, e DebitCredit la noi.” Ne propunem ca în fiecare zi de joi, să organizăm câte un seminar tematic.

De asemenea, avem un proiect la care lucrăm de mult timp și care sperăm să fie lansat în 2018, dar îl ținem în secret până ce.


Cum vezi dezvoltarea mediului de afaceri din Republica Moldova?

— Desigur că noi am fost descurajați de problemele poitice din țară și de furtul miliardului, dar eu totuși cred că lucrurile încă pot fi reparate.

Dezvoltarea mediului de afaceri din Republica Moldova depinde de noi. Nu putem sta și aștepta circumstanțe ideale pentru a începe ceva, întotdeuna vor fi crize, concurenți și alte 1000 de obstacole, dar dacă ești ocupat cu atingerea scopului, totul ți se pare atât de mic.

Tot mai mulți tineri deschid afaceri, sau devin freelanceri apoi mai angajează pe cineva și creează o echipă, iar asta este o tendință foarte bună.

Putem face din Republica Moldova o țară cu mulți antreprenori, care să exporte produse și servicii și să aducă bani în bugetul de stat.

Asta este și misiunea PROACTIVE, de a ajuta companiile și economia să crească, interveninind prin instruiri, consultanță și alte proiecte, atât în Chișinău, cât și în regiuni, în așa fel încât oamenii să rămână acasă și să construiască afacerea lor.


Care sunt principalele provocări în sfera contabilității?


Birocrația… am vorbit de ea și mai sus. Evidența contabilă, la moment, este prea complicată și solicitantă. Dacă în Germania cu un Invoice ai putut face o tranzacție, la noi trebuie cont, factură, act de primire-predare, etc.

De asemenea, o provocare la momentul actual este faptul că, directorii și contabilii vorbesc limbi diferite. Antreprenorul este interesat de reducerea costurilor, optimizarea cheltuielilor, etc., dar contabilul doar de evidența contabilității. Din acest motiv și am lansat cursul practic „DEX Contabil pentru manageri”, astefl directorii având posibilitatea să „descoase” logica contabilității și să ceară lucruri concrete de la contabili.

La noi, majoritatea instruirilor implică componenta de analiză financiară, deoarece considerăm important ca fiecare să calculeze de 10 ori, înainte de a face o mișcare pe cont sau în buzunarul personal.


via | bani.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.